Na čelu novokapelačke Udruge umirovljenika i Matice umirovljenika Brodsko posavske županije je Ankica Glivetić, neumorna entuzijastica, osoba koja živi i radi za svoje umirovljenike.

Sreli smo je na obilježavanju Dana općine Nova Kapela s članovima Pjevačkog zbora novokapelačkih umirovljenika. I ovoga su se puta uspješno predstavili na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća, a bila je ovo prigoda i za predstaviti rad ove vrijedne udruge:

– Načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit predložio nam je da projekt „Zaželi” koji je trajao do petog mjeseca ove godine, ponovno krene i to što prije. Udruga umirovljenika općine Nova Kapela broji puno članova, dosta radimo, imamo izvrsnu suradnju s načelnikom, stoga smo se udružili kako bi realizirali još jedan projekt. Između 400 udruga koje su se kandidirale na natječaj, mi smo „prošli” tako da sada zapošljavamo 31 jednu ženu u Novoj Kapeli i 32 žene u Oriovcu.

Naravno, da smo trebali odraditi sve ono što je bilo nužno kako bi se sve to administrativno reguliralo, ali želim naglasiti da smo iznimno sretni što sudjelujemo u još jednom projektu za starije i nemoćne osobe.

Naša udruga, inače, dosta vodi računa o starijim osobama, posjećujemo naše umirovljenike u staračkom domu, pomažemo osobama koje su u potrebi. Projekt je zamišljen tako da ćemo zaposliti žene kojima je potrebno nekoliko godina za odlazak u mirovinu, uglavnom žene koje spadaju u teško zapošljivih žena. Naravno, da i osobe o kojima će one skrbiti moraju biti zadovoljne. Uglavnom, to je projekt „zlata vrijedan”.

Dosadašnjim programom „Zaželi” i mi i korisnici usluga su bili više nego zadovoljni. Na početku nije bilo lako jer stariji ljudi teško prihvaćaju strane osobe. No, s vremenom situacija se promijenila i iz svega ovoga izašle su lijepe stvari – kaže Glivetić.

Kada se slože općina i udruge

Novokapelačka udruga umirovljenika više je nego vrijedna. Iza njih je niz akcija, putovanja, druženja, izleta, no epidemija korone ih je privremeno zaustavila u njihovim aktivnostima.

– Malo nas je u prvi mah „zatvorila”. Imali smo za Dan žena zabavu i super se proveli, onda malo, ipak, zastali. No, polako, ipak, krećemo. Naime, mi smo jedina udruga umirovljenika u Hrvatskoj koja je dobila sredstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Dobili smo ih za naša druženja, pjevanja, sport, književne večeri, predavanja liječnika…

Ove godine nije bilo toliko putovanja, bili smo na Plitivičkim jezerima, Bizovcu, a u devetom mjesecu bi na tri dana trebali ići u Toplice Sveti Martin. Prijašnjih godina znali smo imati i petnaestak putovanja, ove godine ih je manje, ali mi smo zadovoljni. Udruga i druženje mi puno znače, zahvalna sam svim mojim članovima, našoj Općini Nova Kapela, načelniku Ivanu Šmitu i svim zaposlenicima na sjajnoj suradnji. Svijetli je ovo primjer kako treba raditi, stoga bih toplo preporučila svima da se ugledaju na ovakav način funkcioniranja lokalne uprave i samouprave i zajednice u cjelini – dodaje Ankica Glivetić.

 

Komentari
Prethodni članakŽenski odbojkaški klub “Nova Gradiška” krenuo s pripremama za nadolazeću sezonu
Sljedeći članakPožega „Aurea fest“ – prva pratilja najgizdavije Šokice iz Cernika