Općina Rešetari i Adžamovci od jučer su bogatiji za još jedan, suvremeno uređeni prostor. Riječ je o prostoru tzv. stare škole koja je, zahvaljujući iznimnom nastojanju i zalaganju načelnika Zlatka Age i čelništva općine, u potpunosti promijenila oblik i postala područni odjel Dječjeg vrtića „Čarobni svijet” u Rešetarima.

Prostor stare škole u Adžamovcima, prostor je koji ima svoju prošlost i korijene, a koji je zahvaljujući nastojanjima čelništva Općine Rešetari i uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Brodsko posavske županije dobio nove konture, izgled i funkciju.Iznimno vrijedan projekt „težak” 1.000.000,00 kuna s iznosom od 755.771,00 knpomoglo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.Radove na obnovi stare škole je izvodila tvrtka Graditeljstvo VIP d.o.o. iz Slavonskog Broda, poslove nadzora tvrtka obavljala je tvrtka MD PROJEKTI d.o.o.

Zahvaljujući razumijevanju Brodsko posavske županije, prostor koji je jučer svečano otvoren i od ruševnog, starog, nefunkcionalnog poprimio je sasvim druge konture. Ovim prostorom uskoro će se zaoriti dječji glasovi, smijeh, život. U novouređeni područni ured vrtića u Adžamovcima “uselit” će 20-ero vrtićanaca, polaznika jedne odgojne skupine i tako značajno olakšati svakodnevicu svojim roditeljima, te poboljšati i ukupnu kvalitetu života mještana.Osim za predškolske aktivnosti, dio prostora će biti uređen za edukativne namjene, razna predavanja i obuke, kako djece tako i svih drugih građana.

Planira se osnovati u ovom prostoru i muzej starina, a samim uređenjem ovog objekta dobilo se više prostora za kvalitetan i nesmetan rad svih koji imaju društvenu potrebu, a i sam objekt koji je narušavao izgled centra naselja zasjao je novim sjajem.Gradnja nove školske zgrade u Adžamovcima započela je 25.svibnja 1909. godine. Obuka je učenika počela 1. rujna 1909. godine u novoj školskoj zgradi, prostoru današnje stare škole. 1947. godine tadašnja narodna vlast uzima ovaj prostor za potrebe školstva, stoga je, sve donedavno, ovaj prostor bio u vlasništvu Brodsko posavske županije.Zahvaljujući razumijevanju čelništva županije i Osnovne škole „Vladimira Nazora“ iz Adžamovaca, Brodsko posavska županija darovala je ovaj prostor Općini Rešetari za potrebe predškolskog i obrazovnog odgoj, stoga će od nove pedagoške godine, svoj prostor upravo ovdje , naći područni ured matičnog Dječjeg vrtića “Čarobni svijet”.

Svečanosti otvorenja područnog odjela Dječjeg vrtića „Čarobni svijet” u Adžamovcima nazočili su brojni gosti i uzvanici pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, župan Danijel Marušić, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić, predstavnici izvođača radova, škola, udruga, institucija te žitelji Adžamovaca.

– Želim zahvaliti Ministarstvu demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Brodsko posavskoj županiji, Osnovnoj školi „Vladimir Nazor” Adžamovci, Školskom odboru i ravnateljici Mariji Petričević koji su nam pomogli da riješimo imovinsko pravni dio. Objekt je bio u jako lošem stanju, narušavao je izgled mjesta.

Rješavanjem imovinsko pravnih odnosa proveli smo javnu nabavu i u posljednjih godinu i pol dana uspjeli preurediti ovaj objekt. Potreba za ovakvim objektom itekako postoji, svakim brojem raste broj djece koja imaju potrebu za pohađanjem vrtića. Postojeći kapacitet u vrtiću u Rešetarima nisu mogli udovoljiti zahtjevima roditelja. Upravo iz ovih razloga smo se odlučili izgraditi još jedan izdvojeni područni vrtić. S današnjim danom imamo 70 djece koja će pohađati vrtić. U područni ured vrtića u Adžamovcima ići će 20 do 25 djece.

Ekonomska cijena vrtića bit će 650,00 kuna za puno radno vrijeme i 350,00 kuna na pola radnog vremena. Uposlit će se dva odgajatelja. U ovom prostoru nastavu će pohađati i 18 polaznika programa predškole. Tu će se uskoro održavati i edukacije, već u rujnu za poljoprivrednike te uposlene žene iz programa „Zaželi”. Želimo stvoriti prostor koji će služiti svojoj svrsi i poboljšati kvalitetu življenja na ovim prostorima – kaže načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Zadovoljan viđenim je i župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić:

– Brodsko posavska županija osnivač je svih škola, pa je tako bilo i u ovoj školi u Adžamovcima. Budući je načelnik Aga uvidio potrebu renoviranja i prenamjene funkcije ovoga prostora, mi smo ga objeručke prihvatili. Podržali smo ovaj iznimno vrijedan projekt i želim reći da je lijepo raditi s ovakvim načelnicima koji žele skrbiti o svojoj zajednici.

– Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prvi je puta prošle godine pokrenulo projekt kapitalne pomoći u izgradnji vrtića. Partnera smo našli u Općini Rešetari i uspjeli. Financijskom potporom smo pomogli realizaciju ovoga projekta, drago nam je zbog toga i vjerujem da će ovo biti jedan kvalitativan iskorak za sve žitelje ove općine – istaknuo je pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak.

Riječima zahvale na svemu učinjenom obratila se i ravnateljica Dječjeg vrtića „Čarobni svijet” Jasminka Kolić, a u svečanom programu otvorenja sudjelovali su članovi muške i ženske pjevačke skupine Kulturno umjetničkog društva „Drežnik”.

Kroz 24 mjeseca Rešetari će dobiti novi, najmoderniji vrtić

Valja reći da promjeni sveprisutnih, uglavnom negativnih demografskih trendova u Slavoniji , pridonijet će i projekt izgradnje i proširenja zgrade matičnog Dječjeg vrtića u Rešetarima vrijedan više od 10 milijuna kuna za koji je ugovor potpisan tijekom mjeseca srpnja. Po završetku radova, kroz 24 mjeseca, Rešetari će dobiti najmoderniji prostor za mališane, kojih, sudeći prema broju upisane, ali i zainteresirane djece, neće nedostajati. Uz novu samostalnu zgradu Dječjeg vrtića koja će kapacitetom zadovoljiti potrebe Općine Rešetari te novi jaslički odjel za najmlađe polaznike, ovim će se projektom značajno poboljšati dostupnost i kvaliteta predškolskog odgoja i obrazovanja, standard i kvaliteta života djece i roditelja, smanjiti proces depopulacije te dugoročno potaknuti proces demografske obnove.

Foto: Danijel Ciprić

 

Komentari
Prethodni članakVeliko slavlje Sloge u Kloštaru Podravskom
Sljedeći članakZa poduzetnike Brodsko- posavske županije bespovratne potpore