Osnovnoškolci uključeni u frontalnu primjenu ‘Škole za život’ od jeseni, u nastavi će se služiti tabletima što su tijekom protekle školske godine isprobali učenici u eksperimentalnim školama. Najviše povike oko tableta u eksperimentalnim školama izazvali su isporučeni tableti bez kamera, koje su škole tada naručivale putem smjernica Ministarstva. U njima je MZO propustilo navesti kameru kao nužnu specifikaciju tableta, no ove godine taj se propust neće dogoditi. Država ovaj put eksplicitno navodi uvjet kamere u javnoj nabavi, koja je ‘teška’ ukupno 124 milijuna kuna bez PDV-a.

Muke po tabletima protekloga rujna za eksperimentalni program ‘Škola za život’ sustizale su jedna drugu. Prvo je njihovu isporuku u Hrvatsku odgodio kineski tajfun Mankut, zatim su školama u velikom broju u konačnici isporučeni tableti bez kamera, da bi na njima učenici prijavljivali puknute ekrane. Njima su bili nezadovoljni i roditelji, no u nabavi tableta za tzv. frontalnu primjenu ‘Škole za život’ stvari bi ipak trebale biti drukčije, piše Srednja.hr

Nužna prednja i stražnja kamera
U javnoj nabavi, koju ovoga puta provodi Središnji državni ured za središnju javnu nabavu, u tehničkim karakteristikama tableta za učenike eksplicitno je naveden uvjet prednje i stražnje kamere od 2.0 MP-a. Takav je uvjet prošle godine izostao u smjernicama Ministarstva obrazovanja, na temelju kojih su škole nabavljale tablete.

Tehničke karakteristike tableta koje država nabavlja za frontalnu ‘Školu za život’ možete proučiti u nastavku.

Država nabavlja 91.641 tablet za 124 milijuna kuna: Kupuju se i ormarići za tablete, laptopi i projektori

Ukupna vrijednost nabave tableta iznosi 124 milijuna kuna bez PDV-a i ukupno će se nabaviti 91.641 tablet. Njihova nabava odvija se u sklopu objedinjene javne nabave ‘teške’ ukupno 149,6 milijuna kuna bez PDV-a. Uz tablete, država nabavlja i 1.250 ormarića za tablete (6 milijuna kuna), 1.269 prijenosnih računala (4,6 milijuna kuna) i 5.244 projektora (15 milijuna kuna). Rok za dostavu ponuda u ovoj javnoj nabavi jest 7. kolovoza kada će biti poznato tko se od ponuđača javio na javnu nabavu i s kakvom ponudom. Nakon što se sklope ugovori o nabavi, rok isporuke za tablete, ormariće, prijenosna računala i projektore jest 60 dana.

Spomenimo i kako se u pripremi frontalne ‘Škole za život’ odustalo od prakse nabave tableta za svakog pojedinog učenika uključenog u program. Umjesto toga, nabavlja se po jedan tablet za četvero učenika i to će ‘pravilo’ vrijediti za niže razrede osnovnih škola. S obzirom na to da od nižih razreda osnovne škole u frontalnu ‘Školu za život’ od jeseni ulaze samo prvi razredi, to znači da će četiri prvašića dijeliti jedan tablet. U višim razredima osnovne škole i dalje bi trebala biti praksa jedan tablet po jednom učeniku. Što se tiče srednjoškolaca, Ministarstvo će tablete ili laptope osigurati učenicima slabijeg socioekonomskog statusa.

Foto: Screenshot: Youtube Plava televizija
Izvor: Srednja.hr

Komentari