Svjetski dan audiovizualne baštine osmišljen je kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta. Otkako je UNESCO 2005. godine 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije svake godine diljem svijeta organiziraju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa te se objavljuju i dosad nepoznati filmski radovi iz zaštićenih kolekcija.

Kako bi jačali svijest o važnosti očuvanja audiovizualne baštine program se ove godine obilježava tri dana, od 26. do 28. listopada. Organizatori programa u Novoj Gradiški su Kino mreža, Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka i Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković. 

Ove godine diljem Hrvatske posjetitelji će imati prilike gledati projekcije svevremenskog, dječjeg filmskog klasika Družba Pere Kvržice. Osim filma, program obuhvaća i izložbu Popratno filmsko gradivo koja uključuje fotografije i opis odabranih dokumenata i predmeta iz zbirke popratnog filmskog gradiva Hrvatskog filmskog arhiva. Izložba je ujedno prilika da se na poseban način upoznamo s aspektima procesa stvaranja filmske umjetnosti koji često ostaju izvan fokusa.

Novogradiško kino upravo je tim povodom ugostilo učenike novogradiških osnovnih škola kako bi uživali u projekciji svima dobro poznatog filma čija se radnja događa u jednom selu u predratno doba, a naslovni protagonist je dječak koji zajedno s prijateljima potajno obnavlja mlin kako bi se tamo preko ljeta mogao igrati.

”Družba Pere Kvržice” autora Mate Lovraka, zasigurno jedan je od čitanijih naslova lektire za djecu, a filmska ekranizacija romana redatelja Vladimira Tadeja zabavila je jučer mlade novogradiščane i probudila sjećanja iz djetinjstva njihovih učitelja. 

Suradnja između novogradiških osnovnih škola i Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković odlična je i sugurno će se nastaviti, potvrdila je to ravnateljica Danijela Juranović.

-”Drago mi je što ravnatelji škola i vrtića prepoznaju važnost kulturnih događanja koje mi organiziramo, a ujedno prepoznaju i važnost filmskog i kazališnog opismenjavanja naših mališana jer što nauče sad kao mali to nose dalje u život”. 

Ako niste jučer posjetili novogradiški Dom kulture, izložbu Popratno filmsko gradivo možete pogledati do 8. 11. 2018.

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakVolite noću zaviriti u hladnjak? Evo što smijete gricnuti bez grižnje savjesti
Sljedeći članakMališani Dječjeg vrtića Nova Gradiška poručili: I mi smo čitali / foto