Nova Gradiška od danas ima spomen ploču kao znak trajnog sjećanja na jedan od najkrvavijih ratnih dana u Novoj Gradiški, 21. rujna 1991. godine.Toga dana u 12 sati i 52 minute napadnuto je  najuže i najvitalnije gradsko središte.

Nakon što su napali naplatne kućice na autocesti neprijateljski zrakoplovi se obrušavaju na Novu Gradišku i gađaju vitalne objekte. Cilj je uništiti ih, obeshrabriti branitelje i izazvati paniku kod civilnog stanovništva.

Tog krvavog dana, ratne 1991. godine poginulo je 12 osoba, a 50 osoba je teže i lakše ranjeno. Izgorjela su 2 vojna kamiona. Iz zrakoplova agresor puca strojnicama, a raketama gađa vitalne objekte. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, Radio Nova Gradiška, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća. Namjera neprijatelja je bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je stoga i brana Bačica na akumulaciji nadomak Cerniku, odakle se Nova Gradiška opskrbljuje vodom. Oštećena je filtar-stanica.

Tog 21. rujna 1991. godine poginuli su:

Marinko Bašić, pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Tomo Idžaković, također pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Goran Jeftić, pripadnik Zbora narodne garde iz Rešetara, Mikret Kopić, pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Ivan Labavić, pripadnik Zbora narodne garde iz Bilog Briga, Željko Lucić, pripadnik Zbora narodne garde iz Seoca, Dušan Milošević, pripadnik Narodne zaštite iz Nove Gradiške, Domagoj Potkonjak iz Cernika, Marko Ružojčić, pripadnik Zbora narodne garde iz Donjeg Lipovca, Ante Stipić, pripadnik Zbora narodne garde iz Gornjih Bogićevaca, Marko Tičak, pripadnik Zbora narodne garde iz Nove Gradiške i  Davor Topčić, pripadnik Zbora narodne garde iz Rešetara.

Sirene sve češće oglašavaju opasnost iz zraka i opću opasnost pa su Novogradiščani često u skloništima. Je li Nova Gradiška postala sastavni dio zapadnoslavonskog bojišta, pitanje je koje se već desetak dana s razlogom postavlja, iako u samom gradu nema sukoba, a branitelji čvrsto čuvaju prilaze gradu. Srpsko dalekometno topništvo potiče na takva razmišljanja jer svaki dan sustavno gađa grad i civilne objekte. To isto čini i neprijateljsko borbeno zrakoplovstvo.

Tako je to bilo tih ratnih dana u jesen 1991. godine.

U znak sjećanja na sve žrtve raketiranja agresorske Jugoslavenske narodne armije uslijed kojih je poginulo 12, a ranjeno 50 branitelja i civila novogradiškog kraja Grad Nova Gradiška inicirao je postavljanje spomen ploče, ispred novogradiškog Doma kulture gdje je nastradao najveći broj žrtava.

U nazočnosti roditelja i obitelji poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja svečanosti otkrivanja spomen ploče nazočili su i visoki gosti izaslanik Ministra branitelja Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generala zbora  Mirka Šundova brigadir Mirko Jurin, saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, župan Danijel Marušić, predstavnici braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici civilnih udruga, Policijske postaje Nova Gradiška, ustanova i institucija, naših sugrađana.

Svečanost je počela točno u 12,52 minute kada su cijelom gradom Nova Gradiška odzvonile sirene koje su podsjetile na te ratne dan i u znak sjećanja na sve žrtve toga dana.

U tišini, emotivno i s puno suspregnutih suza sjetili smo se toga dana. Spomen ploču su otkrili roditelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, a potom je, polaganjem vijenaca i molitvom,  odano dužno štovanje svim poginulima toga dana i u Domovinskom ratu.

– U ovom našem poslu koji je danas postao profesionalan, često puta se pozabavimo našim temama i ne razmišljamo o temama koje su bile dio naše prošlosti. Dolazak na ovakve svečanosti nas povezuje i daje smisao onome svemu što danas radimo. U svoje osobno ime, kao pripadnik Treće gardijske brigade čiji sam bio pripadnih tih dana i bio na ovom ratištu, mogu vam obećati da ćemo u budućnosti uložiti maksimalne snage kako bi postali vojska budućnosti i na čast našim braniteljima – istaknuo je brigadir Mirko Jurin.

– U jezivoj tišini koja nekako najviše odzvanja, prisjetili smo se svih koje su svoje živote utkali u temelje samostalne i suverene Hrvatske. Ratne rane na zgradama će zacijeliti, ali bol roditelja i obitelji poginulih branitelja nikada neće. Ova spomen ploča ostat će ovdje vječno kao podsjetnik na te teške i ponosne dane i tragediju koju je hrvatski narod morao proživjeti da dobije slobodnu Hrvatsku, ali i kao upozorba da se ovakve stvari više nikada ne dogode – istaknuo je župan Danijel Marušić.

– Ovo je poseban, vrlo emotivan trenutak. Mi smo mali grad koji se trudi da postane bolji, stoga sve svoje resurse ulažemo da bude bolji, napredniji.

Tu nema emocija, tu se trudimo da budimo još bolji i bit ćemo. Ali postoje emotivni trenutci koji su iznad vas, jedan od njih je ovaj danas.

Kada čovjek analizira svoje pamćenje, mišljenje, kao zajednica pamtimo neke događaje iz prošlosti, segmentno, pojedinačno i od toga stvaramo sliku prošlosti.

Onda se sjetimo događanja iz 1991. godine kada smo dočekivali postrojbe naše Specijalne policije u šestom i sedmom mjesecu koji su bili u Istočnoj Slavoniji na ratištu i mislili da je to daleko od nas. Sjetimo se onda i blagdana Velike Gospe kada je počelo u Okučanima i Gornjim Bogićevcima, raketiranja Slavče, uništavanja mosta na Strugu…sjetimo se onda i ovog događaja tog 21. rujna 1991. godine. Tog trenutka je ugašeno 12 života, a 50 ljudi je teško ranjeno. To moramo pamtiti, cijeniti i poštovati. To je ono što nas čini boljim ljudima i kvalitetnijima. Zato i dalje trudit ćemo se i dati sve da budemo bolji grad i kvalitetniji, ali ovakve stvari moramo pamtiti. Zahvaljujem svim onim inicijatorima koji su potaknuli da ovdje postavimo obilježje kao trajni znak sjećanja. Grad će ostati, žrtve su tu, ali ovo je jedan mali znak grada i poštovanja naše zajednice prema njima – istaknuo je saborski zastupnik, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.  

Foto: Tamara Magdić