Novogradiščani će danas obilježiti 28 godina od najkrvavijeg ratnog dana u Novoj Gradiški. Taj, 21. rujna 1991. godine pamti se kao najkrvaviji ratni dan u povijesti našega grada. Središte Nove Gradiške napadnuto je u 12,52 sati. Iz zrakoplova agresor puca strojnicama, a raketama gađa vitalne objekte. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja.

Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća. Namjera je neprijatelja bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je, stoga, i brana Bačica. Prema službenim evidencijama, poginulo je 12, a teško ranjeno 50 osoba.

Od tada svake godine Novogradiščani se paljenjem svijeća kod Doma kulture sjećaju ovog, kako ga mnogi nazivaju, najkrvavijeg ratnog dana u povijesti Nove Gradiške.

Upravo iz tog razloga danas su hrvatski branitelji iz Velike Gorice posjetili Novu Gradišku. Branitelje je dočekao koordinator za braniteljske udruge Vlatko Greiner. Branitelji Velike Gorice položili su vijenac kod spomenika poginulim braniteljima, obišli novu spomen ploču, te posjetili spomen sobu 121. brigade.

 

Komentari
Prethodni članakDr. Ljepša Rakas Vujčić: Bez obzira na to koliko mi govorili nasilje nad ženama događa se i dalje
Sljedeći članakNajkrvaviji novogradiški ratni dan: Grad će ostati, žrtve su tu, ali ovo je jedan mali znak grada i poštovanja naše zajednice prema njima