U sklopu Tjedna nenasilja u organizaciji Udruge “Prevencija” sinoć su održana dva predavnja i prezentacija u Velikoj gradskoj vijećnici. Gimnazijalci, Ana Posavčević i Danijel Milošević, predstavili su Mini projekt “Ja sam dobar – budi i ti” u sklopu kojeg su snimili kratki dokumentarni film s polaznicima Dječjeg vrtića “Nova Gradiška”. “Čimbenici razvoja verbalne agresivnosti” naslov je predavnja koje je održala profesorica logopedije Zdenka Španić Kekez, dok je profesorica psihologije Koraljka Hausnet Lasović održala interaktivno predavnje “Prevencija nasilja u mladenačkim vezama”.

U uvodnom predavanju Zdenka Španić Kekez objasnila je općenito pojam agresivnosti, oblike, moguću prevenciju, utjecaj obitelji i okoline na pojavu agresivnosti i sl. Istaknula je kako je potrebno djecu učiti rješavanju sukoba dijalogom.

Profesorica psihologije Koraljka Hausnet Lasović ujedno je i voditeljica školskih preventivnih programa u novogradiškoj Gimnaziji, pa vrlo rado sudjeluje u aktivnostima Udruge Prevencija kada je tema borba protiv nasilja. Tijekom predavnja iznijela je neke statistike do kojih je došla Udruga “Cesi” vezano za nasilje u tinejdžerskoj dobi. Svakako najzanimljiviji dio predavanja bilo je sudjelovanje učenika Gimnazije u predavanju. Njihov zadatak je bio odlučivanje listićima “za” i “protiv” određenih tvrdnji, te obrazlaganje stajališta.

Gimnazijaci su pokazali visoku razinu informiranosti o svim oblicima nasilja, krtički stav prema nasilnicima, te ozbiljnost shvaćanja situacije kada je riječ o seksualnom nasilju. Također su iznijeli brojna razmišljanja o mogućim rješavanjima problema.

no images were found

Komentari
Prethodni članak3. Skupština Udruženja obrtnika Nova Gradiška
Sljedeći članakGimnazijsko “Zvono” ponovno zvoni!