Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik za 2018. je Zvonimir Kalić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Kalić iz Vrpolja kod Đakova, a nagradu mu je još sredinom travnja uručila zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je četvrtu godinu za redom organizirala izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, javlja tportal

Kalić se bavi izradom proizvoda od industrijske konoplje, a izabran je između deset finalista. Zahvaljujući priznanju, on je kazao kako smatra da konoplja iz domaće proizvodnje može napraviti čudo u Europi.

”Dajte nam podršku za to čudo”, poručio je.

Najbolji mladi poljoprivrednik je dobio 15 tisuća kuna od Erste banke te preglede proizvoda od tvrtke Euroinspekt Croatiakontrola u protuvrijednosti od pet tisuća kuna.

Finalistima izbora i pobjedniku zastupnica Petir će osigurati put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu.

U organizaciji Jutarnjeg lista, medijskog pokrovitelja izbora, za najboljeg mladog poljoprivrednika organizirano je i glasanje čitatelja, a i u tom izboru je pobijedio Zvonimir Kalić.

Marijana Petir je istaknula kako je cilj izbora potaknuti mlade da se odluče baviti poljoprivredom, da ostanu na selu, čuvaju ruralni prostor i proizvode hranu.

”Znamo da je danas u hrvatskoj poljoprivredi stanje izuzetno teško i zato su ovakvi pozitivni primjeri sjajni, kako bi ohrabrili one koji možda dvoje ostati u Hrvatskoj ili otići da ostanu i prepoznaju poljoprivredu kao svoj put samozapošljavanja i daju najbolje od sebe”, kazala je Petir.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je istaknuo kako je izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika ”pozitivna priča” kojih u poljoprivredi ima više nego se o njima govori, javlja tportal

Hrvatska je među vodećim zemljama u Europskoj uniji po broju mladih poljoprivrednika, kazao je, navodeći kako je 13 posto poljoprivrednika ili njih 27.786 mladi poljoprivrednici.

”Vi ste najbolji primjer i najbolji marketing poljoprivrede”, poručio je Tolušić.

Izvor: tportal

Foto: Vlado Kos / CROPIX za Jutarnji list

 

 

Komentari