Knjižnica u Okučanima, koja predstavlja jednu od najvažnijih kulturnih ustanova u Okučanima, dobitnik je Certifikata o kvaliteti kojim je potvrdila svoje uspješne projekte i kvalitetu, te zadovoljstvo svojih korisnika.

Osim knjižnice koja djeluje pri osnovnoj školi, u Okučanima postoji Narodna knjižnica i čitaonica koja je do 2007. bila u sastavu općine Okučani, a na temelju Odluke općinskog vijeća 12. travnja 2007. godine knjižnica djeluje samostalno.

Osnovana je 1997. u sklopu “Mjeseca hrvatske knjige”. Ima 270 korisnika svih uzrasta. Broj korisnika, koji je prije iznosio od 350 do 400,   pao je zbog velikog korištenja interneta.  Raspolaže knjižnom građom od oko 16 500 naslova za sve uzraste.

U sklopu knjižnice postoji i čitaonica s dnevnim tiskom besplatnim za građanstvo, prodajna galerija slika lokalnih slikara, dva računala s internetom i pratećom računalnom opremom.

Ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Okučani je Zrinka Grgić, koja je svojim predanim radom i svojom velikom ljubavlju prema knjigama i svom poslu postigla da knjižnica predstavlja jednu od najvažnijih kulturnih ustanova.

 

Kao nagradu za svoja postignuća knjižnica je dobila Certifikat o kvaliteti  na osnovu ankete sprovedene na Googlu i drugim internetskim stranicama kojim se potvrđuje uspješnost svih projekata knjižnice, te da su kolege suradnici i korisnici knjižnice izuzetno zadovoljni. Na certifikat je posebno ponosna ravnateljica  Zrinka Grgić.

Knjižnica surađuje i sa predškolskim ustanovama, te na taj način upoznaje najmlađe s knjigama i vrijednostima koje knjižnica promiče.

 

Financijski ju pomažu općina Okučani, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Županija brodsko – posavska, a idu i na natječaje za nabavu knjiga. Uz knjige  je dobila i sredstva za informatizaciju, pa su sad bogatiji za laptop, kameru, projektor, platno za prezentaciju, telefon, fax. Knjižnica u Okučanima je prva na našem području koja je svojim korisnicima omogućila besplatno korištenje interneta u svojim prostorijama u kojima se korisnici osjećaju kao u svom dnevnom boravku. Knjižnu građu još obnavlja i  sredstvima donatora i donacijama privatnih osoba.

Zanimljivost vezana za Narodnu knjižnicu i čitaonicu u Okučanima je  da im članstvo čine korisnici iz tri županije, Brodsko – posavske, Sisačko – moslavačke i Požeško – slavonske, a član je Vijeća za razvoj zajednice Okučani.

Surađuje s matičnom knjižnicom iz Slavonskog Broda, te s knjižnicama u Gornjim Bogićevcima, Novoj Gradiški i Novskoj.

Povodom mjeseca knjige imaju organizirane posjete djece predškolske dobi, a ravnateljica je gostovala u prigodnoj emisiji Radija “Bljesak”, te  na taj način slušatelje upoznala s radom knjižnice. U prostorijama knjižnice 15. listopada postavljena je izložba radova liječenih ovisnika Zajednice “Susret”. To je prodajna izložba njihovih rukotvorina (tao, kamene kućice, nakit, slike u drvetu), a sav prikupljeni novac ide  za pomoć ovoj zajednici. 15. studenog u 12:00 sati  u okučanskoj kino dvorani pet korisnika Zajednice “Susret” sa terapeutom  govorit će o svom životu. U mjesecu knjige u okučanskoj knjižnici bit će predstavljene “Knjiga o gljivama i kuharica” Matije Josipovića, “Povijest hrvatskih neprijatelja” autora Emila Čiće, te zbornik radova “Velikosrpska agesija u Zapadnoj Slavoniji”.

Autor: Vanja Tutić

Komentari
Prethodni članakMladost (C) – Višnjevac 1:2
Sljedeći članakNovogradiške odbojkašice startale pobjedom protiv Marsonije