10. listopada 2014. stečajni upravitelj Drvne industrije “Sekulić” blokirao je račun Drvne industrije Nova Gradiška sa 1.400.000,00 kuna. Od tada gradska vlast nastoji riješiti agoniju DING-a i, kako ističe gradonačelnik Željko Bigović, uloženo je puno truda i napora kako bi se spasila radna mjesta i stvorili preduvjeti da drvna industrija zaživi u Novoj Gradiški.

– Jučer je potpisan predugovor o prijenosu poslovnih udjela u trgovačkom društvu “Industrijski park” kao osnivača i vlasnika DING-a i tvrtke “Fima” d.o.o. iz Zagreba. Tim predugovorom je regulirana i poslovna suradnja između Drvne industrije i tvrtke “Fima” kao budućeg strateškog poslovnog partnera. Tvrtka “Fima” se obvezala da će u roku šest mjeseci od potpisivanja predugovora izvršiti prijenos svih poslovnih udjela kojima je “Industrijski park” vlasnik u drvnoj industriji te da će o svom trošku od poslovnih banaka ishoditi oslobađanje Grada Nova Gradiška i Industrijskog parka svih danih jamstava i sudužništva za obveze Drvne industrije prema bankama i po pitanju osiguranja sredstava, otkupa mjenica i zadužnica i brisanja svih založnih prava koja imamo na svojim nekretninama – ističe gradonačelnik Željko Bigović.

Opterećenja iz prošlosti

Drvna industrija Nova Gradiška je 2011. godine podigla dva visoka kredita, a kao založno pravo za vraćanje kredita Grad je dao nekretnine u svom vlasništvu u vrijednosti od 17 milijuna kuna.

– Od tih kredita ostalo je još 4,5 milijuna kuna za otplatu glavnice u “Zagrebačkoj banci”. Blokadom računa stečajni upravitelj DI “Sekulić” želio je izmiriti obveze koje DING ima prema “Sekuliću” u stečaju. Pokušali smo, u dogovoru s tvrtkom “Fima”, sa stečajnim upraviteljem dogovoriti da se obveze koje postoje reprogramiraju kroz osam mjeseci i da se jednim otplatnim planom DING obveže isplatiti tih milijun i 400 tisuća kuna. Nije došlo do dogovora, nego smo uložili zaista velike napore kako bi bile isplaćene obveze prema HEP-u u iznosu od 300.000,00 kuna, napravljen je reprogram duga prema “Slavči” i “Hrvatskim vodama” i tek tada je došlo do dogovora i povlačenja zadužnica i blokade DING-a. Jučer je isplaćena jedna plaća zaposlenicima, ostalo je još isplatiti plaće za deveti i deseti mjesec što je u dogovoru s tvrtkom “Fima” obećano da će biti u što kraćem roku – ističe Bigović.

Vjerujem da DING-u predstoje bolji dani

– Ovih bi se dana trebalo krenuti s ozbiljnom proizvodnjom ispunjavanjem ugovornih obveza koje tvrtka “Fima” ima prema svojim kupcima u Europi. Time će se stvoriti preduvjeti da DING “zaživi”, da se Grad riješi vlasništva “Industrijskog parka” u tvrtki DING te da se na taj način riješimo obveza koje imamo – kaže gradonačelnik Bigović.

Tvrtka “Fima” ima, ističe, zavidne poslovne reference.

– U ove naše razgovore za deblokadu računa DING-a bila je uključena i “Zagrebačka banka”. Reference koje ima tvrtka “Fima” i njihov obim proizvodnje, “Zagrebačka banka” je ocijenila vrlo kvalitetnim – dodaje.

Neće biti otpuštanja djelatnika

– Uvjeren sam da otpuštanja djelatnika neće biti. U prostoru “Slavonijaradinosti” ostaje raditi tvrtka “Vedrana” d.o.o.

Oni su tamo već instalirali svoju opremu, “Slavonijaradinost” je prodana i ima svog vlasnika. Uslijedit će daljnji poslovni dogovori između sadašnjih vlasnika i tvrtke “Vedrana”; u ovom trenutku postoji potreba za 25 do 30 radnika. U prostoru pilane “Fima” nastavlja proizvodnju DING-a s proizvodima koji imaju daleko veću dodanu vrijednost i tu se vidi budućnost DING-a, a ne kao što je dosada bilo da se radi s gubitcima.

U budućnosti ja vjerujem da će u drvnoj industriji u Novoj Gradiški biti zaposleno nekoliko stotina radnika. Ovoga trenutka nitko neće ostati bez posla, radnicima je ostavljeno na volju hoće li preći u tvrtku “Vedrana” ili ostati u DING-u. Postoji poslovni dogovor između vlasnika “Fime” i “Vedrane” da u sljedećih nekoliko mjeseca nastave dobru poslovnu suradnju, da se ispomažu po pitanju proizvodnje i isporuke roba i da svi radnici budu zaposleni. DING je pred sklapanjem ugovora s “Hrvatskim šumama”, vlasnik “Fime” se obvezao platiti sav dug prema njima tako da se može prisupiti kvalitetnoj izradi ugovora i dobivanju dovoljne količine drvne mase za 2015. godinu – zaključuje gradonačelnik Željko Bigović.

 
Autor: Sanja Bukvić
Komentari
Prethodni članakOkrugli stol SDF-a o interkulturalnom i obrazovanju nacionalnih manjina (photo)
Sljedeći članakDubrovnik slavio u Novoj Gradiški! (photo)