– Danas je svakako najaktualnija vijest o uvjetima prelaska državne granice. Kada su u pitanju odlasci u susjedni Brod (BiH) građani Hrvatske to mogu učiniti, ali pri povratku moraju imati negativan PCR test ili će po ulasku u Hrvatsku biti poslani u samoizolaciju do dobivanja negativnog nalaza na testiranju koje će im biti propisano u Hrvatskoj. Ono što još valja kazati je da ćemo kod prelazaka u susjedni Brod tolerirati i propuštati one građane Hrvatske koji imaju raniji negativan nalaz izvađen u Hrvatskoj, a da nije stariji od 48 sati – kazao je Ivica Kovačević, iz Policijske uprave brodsko-posavske, prenosi Sbplus.

Ulaz bez negativnog PCR testa za građane iz EU država je dopušten za zdravstvene djelatnike, pogranične radnike, učenike, stažiste i studente koji svakodnevno putuju u inozemstvo uz uvjet da ne borave u RH i izvan nje duže od 12 sati, primjerice pomorce i radnike u sektoru prometa, pružatelje usluga prijevoza, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih razloga, putnici u tranzitu uz obavezu da napuste državu unutar 12 sati i pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Putnici iz trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice, osim nekoliko iznimki (tranzit, pogranični radnici, diplomati, osoblje u prometnom sektoru…), a jedna od njih je i posjedovanje negativnog PCR testa (to vijedi i za hrvatske građane). Državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test.

PCR test nije potreban za putnike koji dolaze iz Australije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Singapura, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja i Kine, prenosi HAK.

Foto:Arhiva 

Komentari
Prethodni članakKoliko staža i koliku plaću morate imati da dobijete prosječnu mirovinu od 2.740 kuna?!
Sljedeći članakKazne su objavljene: Za krivo nošenje maski 500 kuna, za kućni party i do 10.000 kuna