Od 1. veljače cijena mlijeka niža je za 18 lipa po litri za proizvođače do 100.000 litara godišnje proizvodnje, a za one veće još pet lipa po tvorničkoj premiji. Suočeni s teškoćama opstanka i daljnje proizvodnje i plasmana mlijeka, zatražili su u utorak pomoć od Brodsko posavske županije.

Tim povodom u Slavonskom Brodu održan je sastanak s pročelnikom županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazovićem. Ne znam je li da sjednemo i plačemo ili da skupimo glave i krenemo nekim drugim putem, ovako više ne možemo, ovo su zadnji trzaji – ističe predsjednik brodsko-posavske Udruge proizvođača mlijeka Ivan Klasnić.

Može li Županija pomoći, odnosno sufinancirati cijenu mlijeka od 10 lipa po litri proizvedenog mlijeka, pročelnik Burazović odgovara:

– Situacija je delikatna, traži posebnu pozornost i pomoć. Svjesni smo činjenice da je Europska uredba o mliječnom paketu ukazala svim članicama Europske unije da se u tom sektoru mlijeka i mliječnih prerađevina pokuša problem riješiti stvaranjem proizvođačkih organizacija. Ovo što se kod nas prošle godine dogodilo, osnivanjem županijske Udruge mljekara je samo jedan prvi korak. Očekujem da će ta udruga uskoro prerasti i dobiti karakter proizvođačke organizacije. Njihova namjera da se stave u koštac s problemima koje kao pojedinci ne mogu riješiti došla je do izražaja prošli tjedan kada su potpisali ugovor o poslovnoj suradnji s proizvođačkom organizacijom “Simentalac” iz Požege u smislu sigurnijeg nastupa na tržištu i prodaje svoga mlijeka.

Poznato je da naši otkupljivači svaki dan svoju “letvicu kriterija” dižu, da to uvjetuju određenim količinama mlijeka na sabirnom mjestu, kojima često ne možemo udovoljiti.

Drugim riječima, treba se osigurati kroz stanovito jamstvo da se to partnerstvo i poslovna suradnja zadrži i u vremenima koja su pred nama. Mislim da je to prvi vid, prvi korak gdje će taj “osigurač” u smislu sigurnog partnerstva i kupca za proizvedeno mlijeko biti ta proizvođačka organizacija iz Požege.

Što se tiče zahtjeva da Brodsko posavska županija sufinancira 10 lipa po litri proizvedenog mlijeka moram istaknuti da od 1. srpnja 2013. godine, kada smo stupili u Europsku uniju i obvezali se provoditi zajedničku poljoprivrednu politiku, takva je mogućnost izravna potpore onemogućena. Kako riješiti ovaj problem? U cilju da se podrže proizvođačke organizacije i ove ćemo godine kroz potporu osnivanja udruga i olakšanja rada postojećih udruga, ta sredstva nastojati dostaviti našim udrugama. Tu je aktualni natječaj za udruge gdje ćemo analizirati predložene planove rada i financijske planove i naravno, onaj dio plana koji govori o strukturi financija. Također, moći će se pomoći i kroz indirektnu potporu, kroz izravna plaćanja i poticaje.

 

 

Komentari
Prethodni članakDjeca iz novogradiških vrtića zahvaljuju Herzogenaurachu / Foto
Sljedeći članakBrodsko-posavska županija bez mina!