Povodom završetka projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta na teritoriju Brodsko-posavske županije, Ministarstvo poljoprivrede, Ured za razminiranje Vlade RH i hrvatski centar za razminiranje, organizirali su završnu konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati prijekta i prezentirane mjere Programa za ruralni razvoj Republike Hrvatske 2014. – 2020.

Konferencija je održana danas u Gornjim Bogićevcima, a započela je obilaskom terena na poligonu u Širincima u 10:00 sati, a nastavila se prezentacijom projekta u 10:30 sati u općinskoj zgradi u Gornjim Bogićevcima.

Na konferenciji je bila Nada Trgovčević Letica – načelnica Sektora za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, Hrvoje Debač – v.d. ravnatelja Ureda za razminiranje, Dražen Jakopec – ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, Danijel Marušić, župan Brodsko – posavske županije, te domaćin Pavo Klarić, načelnik općine Gornji Bogićevci.

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj 75 milijuna eura za razminiranje poljoprivrednog zemljišta kroz Programa za ruralni razvoj Republike Hrvatske 2014. – 2020., u okviru Mjere 5. “Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti”, podmjere 5.2. “Potpora u za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima”, operacije 5.2.2. “Razminiranje poljoprivrednog zemljišta”.

Održano je i predstavljanje aktivnosti Lokalnih razvojnih agencija Brodsko posavske županije: LAG Zapadna Slavonija, LAG Slavonska ravnica i LAG Posavina.

Ukupa razminirana poljoprivredna površina u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 857,425 m2, a preostala površina minski sumnjivih područja na prostoru Županije procjenjuje se na 2,5 km2 te se uskoro očekuje i realizacija razminiranja navedenog prostora, odnosno rješavanje minskog problema Brodsko-posavske županije.

no images were found

Komentari
Prethodni članak“Muke po mljekarima”: ne znamo je li da sjednemo i plačemo
Sljedeći članakUživajte u sportu u Novoj Gradiški i ovaj vikend!