U Rešetarima je danas svečano otvoren početak radova na izgradnji građevine javne i društvene namjene Dječji vrtić „Čarobni svijet” u Reštarima, odobren u okviru poziva koja je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sklopu provedbe Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske , odnosno natječaju za tip operacije 7. 4. 1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”.

– Ugovor za projekt potpisan je 21. prosinca 2018. godine, a predviđeno razdoblje trajanja projekta je 24 mjeseca. Projekt Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju financira se u 100 postotnom iznosu, a ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 7.440.000,00 kuna.Sredstva za provedbu projekta osigurana su iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.Ciljna skupina projekta su djeca predškolske dobi na području općine Rešetari (107 djece starosti 1 do 7 godina) te zaposlenici Dječjeg vrtića. Krajnji korisnici projekta su svi stanovnici naselja Rešetari (2450 stanovnika) i cjelokupno stanovništvo općine Rešetari (4753 stanovnika). Izvođač radova je tvrtka “Watmont“ d.o.o. iz Vinkovaca.Poslove nadzora obavljat će tvrtka SB Invest d.o.o., Slavonski Brod, Koordinator II za usluge zaštite na radu je Marsonia-inspekt d.o.o, Slavonski Brod , tehničku pomoć u vođenju projekta pružat će Konzultantska tvrtka „Sintagma“– istaknuo je danas, na svečanosti otvorenja radova načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

– Glavni cilj projekta je podizanje kvalitete života lokalnog stanovništva kroz unapređenje obrazovne instrastrukture, a u svrhu kontinuiranog održivog i ravnomjernog razvoja ruralnog područja općine Rešetari. Projekt doprinosi jačanju konkurentnosti i usklađenosti sustava odgoja i obrazovanja s potrebama društva, tržištem rada i cjeloživotnim učenje, a namijenjen javnoj uporabi i dostupan različitim pojedincima i interesnim skupinama – dodaje je direktorica Obrta za konzultantske usluge „Sintagma” Senka Vranić.

Provedba projekta usmjerena je na unapređenje kvalitete sustava predškolskog odgoja i obrazovanja kroz izgradnju objekta dječjeg vrtića kojim će se pridonijeti unapređenju odgojno obrazovnih usluga, kvaliteti življenja i poticanja procesa demografskog oživljavanja na području općine Rešetari.Projektom će se izgraditi samostalna zgrada dječjeg vrtića koja će svojim kapacitetom zadovoljiti potrebe općine, a samim time otvorit će se potrebe za novim radnim mjestima na poslovima predškolskog odgoja i naobrazbe.

Ovom svečanom događaju nazočili su ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, župan Danijel Marušić, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške IvanaTrupina, načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis, predstavnici izvođača radova i ustanova.

U ime domaćina dobrodošlicu su gostima uputili načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga i predsjednica Općinskog vijeća Rešetari Milka Perković, a tim povodom potpisana je i Povelja o povodom polaganja kamena temeljca na izgradnji Dječjeg vrtića „Čarobni svijet“ u Rešetarima.

Potpisali su je u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ravnateljica Matilda Copić, župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga i ravnateljica Dječjeg vrtića „Čarobni svijet“ u Rešetarima Jasminka Kolić.

– Danas smo ponovno na otvorenju jednog velikog projekta u Općini Rešetari. To je samo jedan u nizu projekata u ovoj općini; prije tjedan dana smo sudjelovali na svečanosti otvorenja područnog odjela Dječjeg vrtića „Čarobni svijet” u Adžamovcima i to je zaista lijep stvar.Želim se zahvaliti ravnateljici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na svesrdnoj pomoći Matildi Copić, načelniku Zlatku Aga i predsjednici Općinskog vijeća Rešetara Milki Perković, ravnateljici Dječjeg vrtića koji su dali svoj doprinos da krenemo s ovim hvale vrijednim projektom. Nadam se da će djeca ovoga kraja uskoro doživjeti svoje čarobno djetinjstvo u novom objektu Dječjeg vrtića „Čarobni svijet” u Rešetarima – istaknuo je, između ostalog, župan Danijel Marušić.

– Ovo je prvi puta da se ovako nešto događa u općini Rešetari. Ne sumnjam da ćemo u roku godinu do godinu i pol dana useliti u novi prostor vrtića. Radovi su trenutno dosta složeni, radi se na betonaži i armaturi same građevine. Tek kada smo došli na teren bio sam iznenađen veličinom objekta, kvalitetom radova izvođača – dodao je načelnik Aga.

Općina Rešetari na vrhu općina po iznosu i broju realiziranih projekata

Ja stvarno čestitam svima onima koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta. Trenutno se provode u Općini Rešetari tri projekta, njihova je ukupna vrijednost preko 20 milijuna kuna, a iznos koji se sufinancira sredstvima Programa ruralnog razvoja 16 milijuna kuna.Kada usporedimo Općinu Rešetari, moram reći da je ona pri vrhu općina i po iznosu i broju projekata.Što se tiče ukupnih projekata na području Brodsko posavske županije, od 1. 1. 2017. do današnjeg dana ugovoreno je i odobreno preko 909 milijuna kuna potpore iz sredstava Europske unije, bilo da su potpore poljoprivrednicima, općinama, gradovima i županijama. Od tih projekata, trenutno je 64 projekta na području Brodsko posavske županije vrijednosti 146 milijuna kuna, od toga su 144 milijuna kuna investicije – istaknula je ravnateljica Agencija za plaćanja poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

Gosti i domaćini obišli su i gradilište novog Dječjeg vrtića „Čarobni svijet” u Rešetarima, a potom i simbolično položili potpisanu Povelju u temelje budućeg vrtića.

 

Komentari
Prethodni članakSutra 1. rukometni turnir Nova Gradiška
Sljedeći članakOpćina Staro Petrovo Selo: Stigli besplatni udžbenici, radne bilježnice i drugi pribor