Movember pokret više je od pukog trenda puštanja brkova. On je zdravstveno-aktivistički pokret s ciljem osviještavanja zdravstvenih problema muškaraca, poput depresije, raka testisa, raka prostate i brojnih drugih bolesti..

Pet činjenica koje morate znati o movemberu

  • Movember je spoj riječi ‘november’, što na engleskom znači ‘studeni’, te ‘moustache’, u prijevodu ‘brkovi’
  • Obilježava se svake godine diljem svijeta u studenom mjesecu
  • Započeo je kao izazov puštanja brkova u znak podrške i promicanja svijesti o muškim bolestima
  • Prerastao je u globalnu javnozdravstvenu akciju s ciljem sprečavanja, odnosno dijagnosticiranja što većeg broja bolesti koje zahvaćaju mušku populaciju
  • 2004. dobrotvorna udruga Movember Foundation započela je s ovom tradicijom u Australiji i na novom Zelandu
  • Od 2007. pokretu su se pridružile Kanada, Danska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Izrael, Irska, SAD i još mnoge druge zemlje
  • Kanada je zemlja u kojoj se u pokret uključilo najviše ljudi

Movember potiče muškarce da barem jednom godišnje odu na pregled, usvoje zdravije životne navike te progovore o zdravstvenim problemima s bližnjima, osobito u svrhu informiranja o povijesti bolesti unutar obitelji.

Movember se diljem Hrvatske obilježava već nekoliko godina, jednako zabavnim koliko edukativnim manifestacijama.  Studeni mjesec je obilježen dobrotvornim akcijama i kampanjama s ciljem prevencije i liječenja bolesti karakterističnih za muškarce, popustima za muškarce na testiranje i preglede u raznim klinikama te sportskim natjecanjima s namjerom promocije važnosti zdravog načina života. Zato ne iznenađuju brojna natjecanja koja na zabavan način pristupaju muškarcima i pozivaju ih da se uključe u ovaj pokret. 

Movember je prilika da na zabavan način kroz izražavanje osobnog stila upozorite na boljke koje ozbiljno prijete muškom rodu. Zato se uključite u akciju i pomozite nekome ili samom sebi informirajući se i sudjelujući u događajima vezanim uz ovaj hvalevrijedan pokret, jer u studenom ih možete očekivati mnogo.

Pustite brk kako bi zaintrigirali okolinu i privukli pozornost znatiželjnih, s kojima onda možete razmijeniti iskustva i informacije o bolestima koje muče muškarce, kako bi ih što manje mučile u budućnosti. Cilj pokreta je do 2030. godine za 25 posto smanjiti broj muškaraca koji prerano umiru. U 13 godina otkad je osnovana, organizacija je provela više od 1.200 projekata kojima pomažu muškarcima da žive duže i sretnije. 

Rak prostate najzloćudniji je oblik bolesti koja pogađa mušku populaciju. Prepoznati se može po češćem mokrenju ili zadržavanju urina, boli pri uriniranju, poteškoćama pri postizanju erekcije, smanjenom količinom ejakulata, bolnom ejakuliranju te prisutnosti krvi u urinu ili sjemenu. Rak prostate uspješno se liječi detektira li se u početnoj fazi. Najčešće se otkrije da je rak lokaliziran, odnosno ograničen na prostatu ili blago proširen. Iz toga razloga, ranom dijagnostikom moguće je prevenirati pogoršanje bolesti. Stopa preživljavanja muškaraca kojima je rak prostate otkriven u ranoj fazi iznosi 99 posto kroz petogodišnji period.

Komentari
Prethodni članakUčiteljica oduševila komentarom ispod sastavka jedne učenice
Sljedeći članakKomu rastu mirovine od 1. siječnja 2020.?