Svi umirovljenici koji su od 1. siječnja 2019. otišli (ili će otići) u prijevremenu starosnu mirovinu do kraja godine penalizirani su s 0,3 posto trajnog umanjenja mirovine za svaki mjesec koji su ranije otišli u mirovinu.

Takva visoka penalizacija će s prvim danom iduće godine biti smanjena na 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja, a svi korisnici prijevremene starosne mirovine iz 2019. će po službenoj dužnosti, bez novog rješenja, dobiti novi iznos mirovine kao da su penalizirani po novim, tj. blažim uvjetima.

Ako je Vlada već napravila “grešku” s uvođenjem mirovinske reforme i ako su prihvatili zahtjeve sindikalnog referenduma “67 je previše”, spominjala se mogućnost da će prijevremeni umirovljenici za mjesece koje su proveli u mirovini u 2019. godini iduće godine dobiti i obeštećenje. Tog obeštećenja neće biti:

 “S obzirom da izmjene stupaju na snagu 1. siječnja 2020., nema mogućnosti isplate razlike korisnicima prijevremene starosne mirovine ostvarene u 2019. godini”, objašnjava Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

O kojim iznosima se radi?

Umirovljenici u prijevremenu mirovinu mogu otići punih pet godina ranije, a u tom slučaju je država umirovljenike penalizirala s 18 posto. Iduće godine će za pet godina ranijeg umirovljenja penalizirati s 12 posto trajno umanjene mirovine.

Na primjeru umirovljenika koji je otišao točno “na pola”, dakle 2,5 godine ranije u mirovinu dolazimo do ovih iznosa:

 Zakon iz 2019. – 9 posto trajno umanjena mirovina

Zakon iz 2020. – 6 posto trajno umanjena mirovina

Ne radi se o velikim iznosima, ali mirovine će u ovom “srednjem” slučaju rasti tri posto. Na prosječnu prijevremenu mirovinu za umirovljenike iz 2019. (koja u rujnu  2019. iznosi 2.800 kuna), to je oko 84 kuna veća mirovina. Naravno, postotak će se odnositi na vaš iznos mirovine, kao i na broj mjeseci koliko ste ranije otišli u mirovinu.

Izvor: mirovina.hr

Foto: fb Udruga umirovljenika Nova Gradiška

Komentari