Zapadno od Slavonskog Broda, na području nekoliko općina (Brodski Stupnik, Bebrina i Nova Kapela), nepoznati počinitelj ili više njih, dana 22./23. kolovoza, u noćnim satima, oštetio je više raznih prometnih znakova, znakova obavijesti, reklamni pano, te nekoliko polubranika na dva prijelaza željezničke pruge. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja kaznenih djela oštećenja tuđe stvari, te su kontaktirali oštećene, odnosno odgovorne osobe radi dostave odštetnih zahtjeva.

NADZORI PROMETA

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, u vremenu od 17. do 23. kolovoza, dogodilo se 16 prometnih nesreća, od kojih 5 s ozlijeđenim osobama (3 osobe teško ozlijeđene, 4 osobe lakše ozlijeđene), te 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Policijski službenici su u okviru kontinuiranih nadzora u spomenutom vremenu, utvrdili 403 prometna prekršaja, od kojih 197 prekršaja nepropisnih brzina, 50 prekršaja ne korištenja zaštitnih sigurnosnih pojaseva, 23 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 13 prekršaja korištenja mobitelom na nepropisan način tijekom vožnje. Potom je utvrđeno 9 prekršaja pretjecanja i obilaženja, 5 prekršaja upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, 4 prekršaja upravljanja pod zabranom, 3 prekršaja isteka važenja prometne dozvole, 3 prekršaja obveze vozača prema pješacima, te su utvrđeni i drugi prometni prekršaji.

Tijekom vikenda (od 21. do 23. kolovoza), u okviru pojačanih nadzora, utvrđeno je 146 prometnih prekršaja, od kojih su najbrojniji najčešći uzročnici prometnih nesreća (brzina 68, alkohol 19, pojas 14, mobitel 7), te su u manjem broju utvrđeni i drugi prometni prekršaji (zabrana upravljanja 2, prije stjecanja prava na upravljanje 1 i dr.). Samo u najavljenoj (u petak) preventivno represivnoj akciji s naglaskom na alkohol i droge, koja je provedena 22./23. kolovoza, od 22 do 5 sati, utvrđeno je 12 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

U spomenutim policijskim nadzorima, naglasak je bio na težim prometnim prekršajima, a utvrđene su i najveće brzine i koncentracije alkohola. Na autocesti A3 (dana 20. kolovoza, u 8.40 sati), osobnim automobilom je upravljao 35-godišnjak, krećući se brzinom od 230 km/h, a dana 22. kolovoza, u 9,30 sati, također autocestom A3, 64-godišnjak je jurio osobnim automobilom brzinom od 221 km/h. Dana 21. kolovoza, u 10.30, u Sikirevcima, kroz naselje, 45-godišnjak je upravljao osobnim automobilom nepropisnom brzinom od 118 km/h. Najveća koncentracija alkohola od 2,35 promila očitana je u organizmu 34-godišnjaka, u Splavarskoj ulici, u Sl. Brodu (20. kolovoza, u 18.05 sati), a u Sredancima (22. kolovoza, oko 20 sati), u organizmu 50-godišnjaka očitana je koncentracija alkohola od 1,91 promila.

Policijski službenici nastavljaju i dalje u kontinuitetu pojačano nadzirati promet, te apeliraju na sudionike u prometu da se maksimalno pridržavaju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Komentari