Red kiše, red sunca pa visoke temperature, idealni uvjeti za najezdu komaraca s kojom se ovih dana sve češće susrećemo. „Zujajući teror” sve je teže podnositi, stoga se građani s pravom pitaju hoće li se što učiniti po tom pitanju.

Na u utorak održanoj sjednici Županijske skupštine, između ostalog, postavljeno je pitanje tretiranja koraca. Pitanje je postavio HSS-ov Zlatko Bunjevac:

– Najezda je komaraca. Problem je veliki ne samo za ljude nego i za životinje. Što će se učiniti po tom pitanju?

Odgovorio mu je župan Danijel Marušić:

– Kada su u pitanju komarci, osim svih poteškoća tu je i opasnost od bolesti koje prenose. Mi imamo predviđenih oko 150 tisuća kuna za špricanje komaraca jer smo svjesni problema i sufinancirat ćemo obranu od komaraca – kaže.

Hoće li Grad Nova Gradiška i susjedne općine što učiniti po tom pitanju:

Kako ističe gradonačelnik Vinko Grgić, osnovna sredstva za tretiranje komaraca su osigurana u Proračunu Grada i u dogovoru s ostalima, Grad će sufinancirati troškove.

U Općini Rešetari tretiranje komaraca financirano je i u proteklim godinama, no kako ističe načelnik Zlatko Aga, nisu u potpunosti bili zadovoljni načinom tretiranja. Stoga, su ove godine odlučili krenuti s drukčijim načinom tretiranja.

– U kontaktu smo s tvrtkom „Sanitacija” Osijek i sa zaprašivanjem komaraca krećemo ovih dana – kaže Aga.

U „borbu” s komarcima uključili su se i u Općini Cernik:

– U Proračunu je osigurano 60 tisuća kuna za ovu namjenu i nastojat ćemo maksimalno izići u susret žiteljima naše općine i pomoći im po tom pitanju – kaže načelnik Vitomir Žakić.

U Općini Staro Petrovo Selo jedan larvicivni tretman komaraca su već proveli, a kako ističe načelnik Nikola Denis, ukoliko bude potrebe, provest će još jedan.

Jedan larvicivni tretman komaraca proveden je i na području općine Nova Kapela, kaže načelnik Ivan Šmit:

– Problem je što se ova vrsta tretmana provodi u vodotokovima i vodama stajaćicama. Ovakav način rješavanja problema je efikasan s jedne strane, no s druge strane, nama je u blizini zaštićeno područje „Radinja” gdje tretiranje nije dozvoljeno. Stoga se događaju situacije da, s jedne strane problem riješimo, s druge strane nam komarci ponovno dolaze. No, u planu nam je provesti još jedan tretman – kaže Šmit.

Ovo je vrlo pogodna godina za razmnožavanje komaraca zbog visokih temperatura i kiša, smatraju stručnjaci iz Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku, napomenuvši kako će ove godine najviše uboda zadati tigrasti komarci, no iako se čini da su ti ‘leteći krvopije’ napasniji nego inače, biolozi tvrde da stanje, zasada, nije zabrinjavajuće.

 

Komentari