Polaznici škole nepušenja, koju provodi Dnevna bolnica za ovisnost o duhanu, imaju pravo na bolovanje na račun HZZO-a.

Da pušenje šteti našem zdravlju, uzrokujući brojne bolesti krvožilnog i respiratornog sustava te karcinome, općepoznata je stvar koje postajemo svjesni u najranijoj dobi. Pa ipak, unatoč podizanju razine društvene svijesti o negativnim posljedicama pušenja, ovisnost o cigaretama i dalje predstavlja veliki javnozdravstveni problem, prenosi MojPosao.net

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine zbog neposrednog pušenja umire više od šest milijuna ljudi, a više od 700.000 umire zbog posljedica pasivnog pušenja, prenose 24 sata.

Edukacija, terapija i liječnički nadzor

I baš zato, dnevna bolnica za ovisnost o duhanu provodi školu nepušenja gdje pacijenti unutar tri tjedna prolaze kroz intenzivnu edukaciju, terapiju te liječnički nadzor. Svim polaznicima ove škole HZZO-o je omogućio bolovanje jer se radi o intenzivnom programu koji zahtijeva od polaznika svakodnevno dolaženje i boravak u dnevnoj bolnici, a svakodnevni stres i opterećenje koje posao sa sobom nosi može umanjiti učinak terapije i konačni rezultat programa škole.

Škola nepušenja NZJZ “Dr. Andrija Štampar” također provodi školu nepušenja koja se temelji na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja. Program traje pet dana, a nakon prvog tjedna polaznici se okupljaju u grupu podrške u kojoj razmjenjuju iskustva i međusobno si pomažu.

Program škole predstavlja modifikaciju američkog programa ‘Breathe free plan to stop smoking’ – 15 koraka do nepušenja. Model odvikavanja temelji se na radu u grupi, ali rad u školi usmjeren je i prema pojedincu. Analiziraju se prednosti prestanka pušenja, važnosti pozitivnog razmišljanja i vizualizacija sebe kao nepušača. Polaznike grupe se uči i o pravilnoj prehrani, važnosti tjelovježbe itd. Program ove škole je besplatan, ali broj polaznika je ograničen.

Ipak, koliko će osoba biti uspješna u svojoj namjeri da prestane pušiti ovisi najviše o njenoj motivaciji za prestanak, o stupnju ovisnosti o cigaretama kao i potpori koju dobiva od drugih osoba.

Foto: Ilustracija
Izvor: MojPosao.net

Komentari