Po dvadeseti put mještani Laza i svi prijatelji ovog sela prisjetili su se proteklog vikenda sedmorice poginulih mještana koji su stradali u Domovinskom ratu. Na 20. Memorijalu “Hrvatski sokoli” na zaista svečan način odana počast palim hrvatskim sokolovima koji su za hrvatsku državu dali najviše – svoje živote.

Memorijal je počeo u subotu 28. rujna odličnim koncertom Klape sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice. Dan kasnije upriličeni su središnji događaji 20. Memorijala “Hrvatski sokoli”. Nakon svete mise položeno je cvijeće na posljednjim počivalištima poginule sedmorice hrvatskih sokola, a potom je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju u središtu Laza. Vijence su položili članovi obitelji poginulih sokola, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinkog rata, Oružanih snaga Republike Hrvatske, Specijalne policije, zatim Brodsko-posavske županije, Grada Nova Gradiška, Općine Staro Petrovo Selo, Nogometnog kluba “Graničar”, te Općinske organizacije HDZ-a Općine Staro Petrovo Selo, a kasnije i predstavnici veterana Nogometnog kluba “Osijek”.

Brojni posjetitelji Laza prisjetili su se Željka i Vlade Grganića, Zvonka Novoselca, Ivice Pavlovića, Željka Mikolčevića,. Darka Babića i Josipa Martinović na svečanoj komemoraciji.

“Nakon 20 godina možemo svi zajedno biti zadovoljni prvenstveno s ciljem zašto se sve ovo skupa događalo, a to je sjećanje na žrtvu koju su naši prijatelji dali, na zahvalu Bogu što se to nama koji smo ovdje nije dogodilo i na čestitke ovdje hrabrim ljudima, odnosno obiteljima koje nose to svih ovih godina. Siguran sam da je i Memorijal i sve ono što se uz njega veže utjecalo da ovdje u selu ostane puno više mladih nego što je to u mnogim drugim mjestima”, rekao je general u miru Mladen Mikolčević, predsjednik oranizacijskog odbora Memorijala.

Na komemoraciji su se obratili i brojni gosti Laza, a posebno je istaknuto i kako je ovogodišnje izdanje Memorijala posvećeno nedavno preminulom doajenu hrvatskog sportskog novinarstva Ivi Petranoviću. Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata “Hrvatski sokoli” Laze posthumno je dodijelila Ivi Petranoviću zahvalnicu za sve ono što je učio kako za Memorijal svih ovih godina, tako i za Nogometni klub “Graničar”. Zahvalnicu je primio njegov sin Ivo.

Nakon komemoracije u poslijepodnevnim satima odigrana je i revijalna nogometna utakmica veterana “Graničara” i “Osijeka” u kojoj su slavili gosti rezultatom 3:9. Spomenimo kako je utakmicu sudio Željko Širić. Potom je odigrana i redovna prvenstvena utakmica 2. županijske nogometne lige (zapad) gdje je “Graničar” izgubio od “Omladinca” iz Vrbove 0:1.

20. Memorijal “Hrvatski sokoli” završio je tamburaškom večeri i nastupom tamburaškog sastava “Tkanica”.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakNovogradiški karataši uspješno započeli drugi dio sezone
Sljedeći članakBrodski vjesnik na kioscima Tiska