Na jedinstvenom Trgu bećaraca u Pleternici svečano je otvoren Interpretacijski centar Muzej bećarca.

Bećarac je jedan od najljepših simbola Slavonije, Baranje i Srijema. Prije 12 godina uvršten je i na listu nematerijalne baštine UNESCO-a.

Svečanosti otvorenja Interpretacijskog centra Muzej bećarca uz gradonačelnicu Mariju Šarić požeško-slavonsku županicu i izaslanicu predsjednika Hrvatskog sabora Antoniju Jozić, nazočili su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te brojni ministri i drugi gosti i uzvanici – ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi Marin Piletić, župan Brodsko-posavske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i Karlo Ressler, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, gradonačelnik Požege Željko Glavić i drugi.

Bećarac, ta autentična zaštićena nematerijalna kulturna baština svoj dom u pravom smislu pronašla je u Pleternici. Pleternica i bećarac postali su tako prepoznatljivi i šire od nacionalne razine po jedinstvenoj simbiozi kojoj je poduzetan i kreativan tim dao kulturološku, ali i gospodarsku vrijednost.Trg bećarca dobio je tako partnera u nastojanju da bogatstvo kulturne materijalne i nematerijalne baštine ne samo Pleternice već i cijele Slavonije čuva, predstavlja i kroz nju otvara nove mogućnosti za razvoj.

Muzej bećarca čija je ukupna površina oko 1400 četvornih metara, ukupne vrijednosti 5,5 milijuna eura, nalazi se u jednoj od rijetkih zgrada u Hrvatskoj namjenski projektiranih za potrebe muzejskog postava, a koju potpisuje Rusan arhitektura. Kroz stalnu izložbu posjetitelji se upoznaju s bećarcem, s njegovim ljudima – Šokicama i Šokcima, a istodobno su pozvani na zabavno istraživanje kroz interaktivne sadržaje.

Komentari
Prethodni članakMirovine ponovno rastu: Slijedi novo usklađivanje
Sljedeći članakTajna dugovječnosti: U Hrvatskoj žive 244 osobe koje imaju 100 i više godina