Dragi čitatelji,

Dobro došli na moj blog, mjesto gdje pravda susreće pera i gdje zakon postaje priča. Već četiri godine istražujem, analiziram i dijelim s vama najvažnije informacije o zakonskim  promjenama koje oblikuju naš svakodnevni život. A sada, s ponosom najavljujem novu epohu u mom pisanju!

Svjesni smo da zakoni često djeluju poput tajanstvenih priručnika koje rijetko tko ima volje čitati. No, vjerujte mi, iza svake zakonske norme krije se priča koja utječe na nas sve. Stoga, u narednim postovima, posvetit ću se novim zakonima koji stupaju na snagu 1. 1. 2024. godine.

Očekujte intrigantne priče, razjašnjenja zamršenih termina, i sve što trebate znati o tim svježim zakonima. Bez obzira jeste li  stručnjak ili tek znatiželjni promatrač poduzetničkog svijeta, uvjeravam vas da će ovaj blog biti vaša go-to destinacija za sve informacije.

No, najvažnije od svega, ovo nije samo moj početak, već i vaš poziv na putovanje kroz pravni labirint. Hvala vam na podršci protekle četiri godine, jer vaše povjerenje je ono što me motivira da istražujem, pišem i dijelim s vama svijet zakona na razumljiv i zanimljiv način.

Pripremite se za novu eru zakonskih  priča jer od 2024. godine, zajedno ćemo otkrivati tajne zakona koje oblikuju našu stvarnost.

U svakom idućem blogu nastojat ću dodatno pojasniti sve o primjeni novih zakona koji stupaju na snagu 01.01.2024.godine.

Jedan od tih je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom na odnosi se na fiskalizaciju napojnica, koje gosti ostavljaju bilo u ugostiteljskim objektima, trgovinama, uslužnim djelatnostima poput frizera ili kozmetičara i svih drugih.

Zakon predviđa mogućnost dobivanja napojnice i u gotovini ali i plaćenu karticama, ali u svakom slučaju i to će se morati evidentirati kroz naplatni uređaj, kao i svi drugi računi; međutim napojnice su izuzete od PDV-a i ne utječu na rezultat poduzetnika.

Isto tako napojnice ne utječu na ukupni dohodak radnika, pa isti mu se neće zbrajati redovnom dohotku, a za ostvarivanje konsenzusa za ostvarivanje prava na dječji doplatak ili redimo participaciju ili za pravo na dječju dom i slično…

Poslodavac je dužan Internim aktom odrediti kako se dijele napojnice unutar poslovnog subjekta, ovisno o tome koliko ima zaposlenika. Taj interni akt je potrebno dostaviti, naravno, u računovodstvo, kako bi na ispravan način evidentirali takav primitak po svakom radniku.

Iznos neoporezive napojnice tijekom godine po radniku može  iznositi 3.360,00 €. Iznos može biti i veći ali tada poslodavac mora platiti porez na dohodak, na sve iznose iznad toga u stopi od 20 %.

Za sve napojnice primljene tijekom mjeseca poslodavac bi trebao obavijesti računovodstvo, najbolje u isto vrijeme kada donosi i evidenciju o radu za plaću, jer se i napojnice iskazuju putem JOPPD obrasca.

Ovaj Zakon stupa na snagu od 01.siječnja 2024. godine a objavljen je u Narodnim novinama 114/23.

Kako je lijepo biti računovođa i poduzetnik!

Mirela

Komentari
Prethodni članakEuro San iz Oriovca: Preko deset godina strpljivog rada i kvalitetnih madraca
Sljedeći članakFoto klub F4 i Old Timer Klub Classic 99 pozivaju na otvorenje izložbe