Za svakog poduzetnika upravljanje vremenom je vještina koju, prema mom iskustvu, ne propituje puno njih. Uglavnom poduzetnici primijete da im nešto šteka–ili ne znaju što, ili ne znaju kako unijeti promjenu. No, baza svih uspješnih biznisa jest umijeće ovladavanja upravo tom ključnom vještinom – samoorganizacijom i upravljanjem vremenom.

Što uopće znači upravljati vremenom?

Uspješno upravljati vremenom bi značilo da mi kao osobe tako raspoređujemo vrijeme i pripadajuće zadatke u jednom danu, da iz tog uloženog vremena i odrađenih akcija dobivamo što bolje rezultate k postizanju zadanih ciljeva.

Za mene je osnova svih planiranja – papir i olovka i pisanje svega što imam za riješiti, obaviti, napraviti u svakom pojedinom danu, tjednu tj. mjesecu. U svakom danu dolazi do promjena i do neplaniranih aktivnosti, ali isto tako postoje i brojne obveze koje su fiksne. Posebice kod nas u računovodstveno – financijskoj struci, puno bitnih datuma poznato je mjesecima unaprijed.

Bezbroj puta ste kao i ja čuli kako na raspolaganju svi imamo jednak broj sati u danu. Ali ih ne koristimo svi na isti način. To nam govori da oni koji vještije upravljaju svojim vremenom, te uspješnije (možda i brže) ostvaruju svoje rezultate, ipak nešto više znaju od onih koji nisu toliko vješti i uspješni.

Jedna od tehnika koja je meni iznimno pomogla je samorefleksija. Sve što radim analiziram i iz toga izvlačim rezultate, a na osnovu rezultata dolazim do zaključaka. Rezultate koji mi koriste – njih zadržavam, s kojim nisam zadovoljna – mijenjam pristup.

Osim posla, valja u svoje planove uključiti i vrijeme za sebe, za odmor, za obitelj, za druženje za opuštanje, za putovanja…

Ono što svakome u jednom danu može porušiti cijelu konstrukciju samoorganizacije jesu razno razni distraktori. Što ubrajam pod distraktore ili kradljivce vremena? To je kada non stop visite na emailu i raspršujete svoj fokus i pažnju, kada visite na mobitelu, scrollate, dopisujete se, a istu stvar možete riješiti kratkim pozivom, provodite ponekada i sate na društvenim mrežama informirajući se o tuđim životima, ne birate kome i čemu dajete svoje vrijeme, držite preduge sastanke, ponekada i bespotrebne…

Mi žene smo poznate kao osobe koje su sposobne raditi više stvari u isto vrijeme. No upitajte se što vam zapravo taj multitaskih donosi? To da odradite dvije stvari odjednom ili to da niti jednu na konce ne završite?

Sljedeći alat kojim se služi i koji ću vam predstaviti jest – delegiranje.  Delegiranje ne znači da jednostavno nekome neki zadatak prebacite i onda poželite da sve profunkcionira na razini „ti meni čitaš misli i sam/a znaš što sve trebaš napraviti“, već delegirati znači da neku raspisanu proceduru s jasno definiranim očekivanjima, ciljevima, uputama i zadacima prenesete na osobu dovoljno stručnu da te zadatke odradi prema vašim uputama i očekivanjima.

Javite mi kako vam ove tehnike pomažu u svakodnevnoj samoorganizaciji.

Računajte na uspjeh!

Komentari
Prethodni članakRavnateljica Vera Trobić: Vrtić nije mjesto u kojem se djeca samo redovno hrane i presvlače
Sljedeći članakOtvorena izložba istaknutog hrvatskog slikara Vatroslava Kuliša „Metamorfoze”