Treća je godina suživota s korona virusom, ušli smo u 7 mjesec rada u Ukrajini. Ovaj blog neću pisati o tome kako nam je bilo dobro, a da toga nismo niti bili svjesni, niti ću utjecati na vašu svijest nošenja s izazovima i kriznim situacijama sugerirajući vam kako čovjek misli da ima velik problem, sve dok ne dobije još veći.

Idemo se osvrnuti na konkretne mjere i poteze naše vlade, za koje nadamo se, donijet će barem nekima (a pri tome ne mislim na političare i njihove kolege pod istragama) određene koristi i bolje uvjete rada i poslovanja.

Naime, dok se velika većina naših građana i sugrađana brčkala na moru i hladila ispod neke smokve ili masline, Vlada je početkom kolovoza održala sjednicu n kojoj je premijer najavio stratešku odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku, a na tu investiciju nadovezuje se i ona u plinovod, odnosno drugu cijev na dionici Zlobin – Bosiljevo. Cilj je ovim potezima učinili Hrvatsku regionalnim energetskih hubom.

Proljetnim paketom mjera vlada je spriječila značajniji rast cijena energenata za građane i smanjila PDV na toplinsku energiju i hranu, a sada će smanjiti i PDV na solarnu energiju, a cilj je da se osigura opskrba električnom energijom.

No, ono što nas je dodatno i snažno snašlo posljednjih mjeseci je ogromna inflacija, prema podacima DZS to je 12,3% za srpanj ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani.

Za sada je premijer tek najavio da rade na paketu mjera koji će se odnositi na suzbijanje inflatornim pritisaka i cijene energenata.

No, ono što je činjenica i što svakog građanina zanima jest to da su najveći porasti cijena ostvareni u kategorijama – prijevoz, hrana i bezalkoholna pića, restorani i hoteli, pokućstvo, rekreacija i kultura.

Tko ne pozna rezerve u računovodstvu, krajnje mu/joj je vrijeme da ih upozna. Što su rezerve? Naravno moji klijenti bi vam to vrlo jednostavno objasnili, a  ja ću vam sada ukratko dati „hint“ a to je da su rezerve ili pričuve sastavni dio kapitala firme koje se formiralo iz ostvarene neto dobiti. Rezerve su i „back up“ za sve nepredviđene događaje koje mogu utjecati na destabilizaciju vašeg poslovanja. Naravno, mnogi poduzetnici žele dobit iskoristiti  i ne koriste ovu blagodat. No, zato nije slučajno što su moji klijenti baš moji.

Svima nama puno sreće u nadolazećoj zimi. Za kraj ću samo reći „rezerve“.

Mirela

#proknjižime #računajtenaupsjeh #kontoar #poduzetničkimindset

Komentari
Prethodni članakKupovao mobitel pa mu skinuli deset tiskuća kuna s bankovnog računa
Sljedeći članakNovogradiščani obilježili Svjetski dan prve pomoći