Za sve nas koji volimo uživati u svemu oku i nepcu ugodnome svoj repertoar izbora možemo proširiti na ponudu bogatu proteinima, mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Pogađate li o kojoj vrsti hrane pišem?

Prije pune dvije godine Europska agencija za sigurnost hrane odobrila je insekte za upotrebu u jelima. Insekti se mogu spravljati cijeli, sušeni u umacima i drugim receptima, kao brašno za izradu različitih brašnastih proizvoda, pa čak i kruha.

Nama ljudima su poznate 2000 različitih vrste insekata za koje pouzdano znamo koje su i da ih konzumiramo kao hranu. Točno je da je ova vrsta hrane najzastupljenija u Africi, Australiji i Novom Zelandu, no ponuda insekata je prisutna u više od 110 zemalja svijeta.

Službeni naziv za insekte na tanjuru je entomofagija.

Dobre strane uzgoja insekata su te što se hrane biološkim otpadom, uzgoj insekata zahtjeva znatno manje vode i skrbi od svake stoke ili peradi, uzgoj je time i manje zahtjevan te briga ne zahtjeva cjelodnevno dežurstvo.

Zanimljivo je i to da kada bismo biootpad pretvorili u brojke i kanalizirali ga u hranu insekata dobili bismo jedan samoodrživ ciklus proizvodnje nove hrane. Isto tako npr. svinje proizvode  od 10 do 100 puta više stakleničkih plinova po kilogramu od npr. stakleničkih glista.

Koje od ovih jela biste naručili za objed, ako ništa onda barem za probu:
Pljeskavice od cvrčaka
Okruglice o crva
Gusjenice na žaru
Pecivo s moljcima
Umak sa skakavcima
Mravi u pjenici od
Tjestenina s pčelama

Prvi tko mi se javi vodim ga na okruglice od crva s umakom od skakavaca i pireom s moljcima.

Zdrav obrok zagarantiran.

Mirela

 

#poduzetničkimindset #računajtenauspjeh #kontoar #proknjižime #hgk

Komentari
Prethodni članakBesplatan tečaj pletenja u Gradskoj knjižnici
Sljedeći članak“Noć muzeja” s mirisom prošlosti u režiji Oldtimer kluba “Classic 99”