Ovaj tekst je ipak samo o nama – računovođama koji rade isključivo u svojim servisima ili kao računovođe u privatnim tvrtkama. Kolegice i kolege koje rade u proračunskim i javnim financijama, njima poručujem neka se lijepo odmore – njima su rokovi prolongirali jer čini se kao da te financije ne idu nikome na pregled…

Danas tražim od svih privatnika da stanete uz našu struku – uvijek ste napominjali da smo mi „katice“ za sve Vaše dvojbe i tegobe – zato od svih Vas koji imate svoje tvrtke i obrte – zahtjevam da nas podržite!

PODRŽITE NAS U NAŠIM NASTOJANJIMA ZA ODGODOM ROKOVA PRI PREDAJI ZAVRŠNIH RAČUNA ZA 2019.GODINU!

Peticiju potpišite klikom na ovdje

Ne radi se o tome da završni računi nisu gotovo spremni jer nije završni račun neka nova aktivnost za nas… Za nas je novost što su u samo tjedan dana primjene mjera HZZ-a i samom pojavom Covida-19 stigle i nove obveze u smislu obavljanja pripreme dokumentacije, kako one koji su prisilno zatvoreni odlukom stožera civilne zaštite tako i one kojima je promet naglo smanjen s obzirom na koronavirus.

A takvih je u ovom trenutku puno. S time da mi „obične računovođe“ ne radimo samo trenutno obrasce za sve klijente, radimo i odjave radnika putem sustava E-lana (mirovinsko) koja se veže na HZZO, pa isto tako obračunavamo bolovanja i komuniciramo s djelatnicima, doktorima, područnim službama HZZO-a jer novi su i propisi pri bolovanju kada su djelatnici u samoizolaciji. Također dužni smo i nakon odobravanja Ugovora s HZZ-om za naše suradnike obračunati i plaće – ali za isto će trebati i slati dokaze opet u istu službu. K tome vodeći računa o svim drugim obrascima koje i inače dostavljamo, a posebice JOPPD obrazaca ali i PDV obrazaca, s kojima ide pripadajuća URA i po potrebi i obrasci ZP i obrazac PDV-S, a u travnju i obrazac PPO i slični.

Naravno da uz Mjere HZZ-a nismo odradili sve – pokušali smo zajedno s vama, dragi moji poduzetnici, izboriti se za tu mizeriju od 3.250,00 kuna, a morali smo odraditi i zahtjev za odgodu doprinosa…

A vjerojatnost da se pojavi još neki novi obrazac, npr. od sutra – je velika.

Naravno sve je to trebalo objasniti svojim klijentima (neki puta i tuđim klijentima), što to sve znači za njih… iz vlastitog doma, on-line uz koju dječju zadaću.

I sad smo već zaboravili na zahtjev za odgodu, a završni računi su malo na „čekanju“ i ništa od toga ne bi bio problem u proteklom tjednu da nam kao šlag na tortu ministar financija Marić, nije rekao – NE.

Ne, ne može, bankama će trebati upravo taj završni račun.

Pa Ministre dragi mi smo sada u četvrtoj fazi predaje raznih završnih računa! Prve smo odradili do 15. 1. – za sve koje plaćaju porez po paušalu, do 31.01. za sve zajedničke obrte, do 28.02. za sve one koji poreporez plaćaju po ostvarenom dohotku..

Ništa se značajno u ovim uvjetima ne bi narušilo da se rok pomakne do 30.06. – ionako do tada imamo obvezu za sve napraviti i javnu objavu izvješća  i nije mi jasno kako u drugim državama banke ne trebaju te izvještaje jer je svagdje upravo taj rok prolongiran? U nekim državama za tri, a u nekima i za više mjeseci.

Uz to nakon potresa u Zagrebu puno servisa ne može raditi u novonastalim uvjetima, a vjerojatno da neki nisu niti spremni za takve izazove!

Mjere ionako ne zagovaram, koje ste Minister ponudili tek oporavljenom poduzetništvu. Za mene i za moje supatnike vrijedi samo otpis dugova, a ne odgoda!

Znate dragi Ministre, proći će i ovaj virus, ali da bi ga lakše svladali svi skupa, poklonila bih Vam – škare, da režete u svom sektoru – državnom i javnom!

Mirela

#proknjižime #nedjeljom

p.s. danas sam napravila ručak, kao i svake nedjelje, od juhe one domaće, s kuhanim mesom i paradajz sosom kao prilog, lungiće i file piletine u umaku s rižom i salatama kao prilogom. Uz to sam ispekla i kolače, s djetetom odradila zadaću i pripremila 10 mjera za HZZ i toliko zahtjeva za odgodom, isto tako i dva GFI-a. Zapjevat ću i Moja Domovina s balkona, ali biti računovođa u normalno doba je isto kao i u doba korone. Papirnato. Prepuno administracije. Nepotrebno.

Peticiju potpišite klikom na ovdje

 

Komentari