Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je jučer Okučane gdje je održala radni sastanak o aktualnim temama u poljoprivredi ruralnog razvoja, kao i o planovima pomoći i razvoja ovoga područja. 

Uz domaćina, načelnika Okučana Acu Vidakovića i predsjednika Općinskog vijeća Okučana Ivicu Pivca, na sastanku su sudjelovali i saborski zastupnik Pero Ćosić,župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, načelnici Općina Dragalić Zvonimir Karlik, Stare Gradiške Velimir Paušić i Gornjih Bogićevaca Pavo Klarić, te tehnolog za proizvodnju u PPK-a Nova Gradiška Stjepan Lalić. Ministrica Vučković u svojem izlaganju dotakla se nekoliko tema kao što su raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, narednog programskog razdoblja za fondove, budući financijski okvir te opstanak slatkovodnog ribarstva.

Što se tiče programa ruralnog razvoja, izravnih plaćanja na području Brodsko-posavske županije u ovih nekoliko godina uloženo je oko 1 milijardu i 800 milijuna kuna, od čega je 815 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja, dok se preostali dio odnosi na izravna plaćanja kao potpore dohotka poljoprivredniku, navela je ministrica, Marija Vučković:

-“Što se tiče idućeg programskog razdoblja za potrebe poljoprivrede ruralnog prostora
bit će osigurano oko 5 milijardi eura. Nastavit ćemo financirati male projekte i infrastrukturu pri čemu ćemo ići i korak dalje te još izražajnije financirati poljoprivrednu infrastrukturu, a imat ćemo i dalje programe i projekte koje se odnose na primjenu novih tehnologija i inovacija.”

Jedan od zaključaka jučerašnjeg sastanka je da će stručna skupina ministarstva poljoprivrede doći na ovo područje i zajedno s načelnicima ovih nekoliko općina i grada, te uz potporu županije pokušati udružiti poljoprivrednike kako bi se na pravi način realizirali projekti poput izgradnje nedostajućih skladišnih i distribucijskih centara, a za što primjerice Općina Okučani već ima izrađenu i projektno tehničku dokumentaciju.

Navela je i kako Ministarstvo poljoprivrede provodi dubinsku analizu korištenja zemljišta:

-“Objavili smo prijedlog određenih izmjena zakona, dobili smo preko 140 komentara i malo smo zastali da sve to ozbiljno pređemo i pokušamo iznijeti jedan provediv, jasan, precizan i pravni okvir za bolje raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, a pri ćemo zakon nije dovoljan. Bitno je da svi u sustavu provodimo nadzor i da omogućimo stvaranje dodatne vrijednosti. Gospodarski programi su osnova raspolaganja i tako mora biti.”

O aktualnim temama o poljoprivredi na ovom području ministricu je upoznao načelnik Općine Okučani, Aca Vidaković:

-“Na području Općine Okučana imamo 146 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a u zadnje dvije godine imamo 50 novih obiteljskih gospodarstava. Također Općina Okučani je spremna i s ostalim projektima, imamo gotovu projektnu dokumentaciju za poljoprivredno poduzetnički inkubator, a vrijednost tog projekta je oko 20 milijuna kuna s PDV-om.”

Komentari
Prethodni članakBodovaljci: Jahači i ove godine pjesmom na „Pokladnom jahanju” pozdravili mještane
Sljedeći članakPrekršili mjeru samoizolacije; u Okučanima čisteći gospodarske zgrade pronašao više komada ručnih bombi