Slavonski Brod 18. ožujka 2019. Ministrica kulture RH dr.sc. Nina Obuljen Koržinek posjetila je danas Brodsko-posavsku županiju te održala radni sastanak s predstavnicima ustanova u kulturi pročelnicom Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Željkom Perković,ravnateljem Muzeja Brodskog Posavlja Hrvojem Špicerom, ravnateljicom Spomen galerije Ivan Meštrović Suzanom Bilić Vardić uz koje su, današnjem sastanku, nazočili i brodskoposavski župan Danijel Marušić i njegovi zamjenici Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković. Po završetku sastanka ministrica se obratila predstavnicim medija te izjavila slijedeće:

„Imali smo prigode sa županom i ravnateljima ustanova analizirati prioritete Brodsko-posavske županije i ono što Ministarstvo kulture ove i prošlih godina odabralo na natječaju. Apsolutno smo istaknuli prioritet Vlade RH, bolje komunikacije sa županijama. Vi znate da mi, kao Vlada, održavamo, u ovom formatu, redovite konzultacije sa županima, a uz to, naravno, i kroz Projekt Slavonija, kao najvažniji razvojni projekt, s posebnom pažnjom ulažemo u projekte u Slavoniji. Danas smo konkretno razgovarali o nastavku obnove Muzeja Brodskog Posavlja koji je županijska ustanova i to je najveći pojedinačno financirani projekt u ovoj županiji za koji je Ministarstvo u ovoj godini osiguralo milijun i pol kuna za ovu četvrtu fazu obnove. Također smo razgovarali o tome kako ubrzati radove kako bi grad Slavonski Brod i cijela županija što prije dobili stalni postav…Radovi doista traju predugo, projekt se predugo odvija i nadam se da ćemo nekim zajedničkim naporima uz veliki angažman ravnatelja Špicera to i realizirati. Razgovarali smo o potrebi, u prvom redu, većeg angažmana Ministarstva kulture oko razvoja mreže knjižnica i pružanja knjižničke usluge na razini županije. Nažalost, ova županija ima relativno slabu pokrivenost i dogovorili smo se da ćemo u najavljeni projekt provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja koja će se financirati iz Europskog socijalnog fonda, koji će Ministarstvo kulture raspisati do ovog ljeta. Zajednički sa županom, njegovim suradnicima i Knjižnicom u Slavonskom Brodu moramo vidjeti što možemo napraviti kako bismo uložili dodatna sredstva, bilo u sadašnju mrežu knjižnica, ali i u bibliobusnu službu. Dotaknuli smo se i pitanja ulaganja u kulturnu baštinu, tu je bila i ravnateljica Galerije iz Vrpolja koju ćemo posjetiti danas popodne kao i Muzej Brodskog Posavlja. Svakako moram spomenuti da nas je danas zapravo okupila prilika obilježavanja 60. godišnjice rada Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, pa smo i na ovom sastanku danas razgovarali o potrebi muzejskih ustanova, ali i arhivskih ustanova i uopće potrebe za prostorom za pohranu arhivske građe, za što Županija ima određene, vrlo zanimljive i inovativne ideje, vezano uz zajedničke depoe ili spremišta, pa ćemo vidjeti na koji način se Ministarstvo savjetodavno može uključiti da takav projekt bude realiziran i da doista bude na korist ustanovama u kulturi i svim imateljima arhivskog gradiva u županiji.”- kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Na današnji sastanak osvrnuo se i župan Danijel Marušić izjavivši:

„Zahvaljujem se Ministrici i njenim suradnicima na dolasku u Brodsko-posavsku županiju, što nam daje još veću potporu i poticaj. Ministrica je spomenula jedan jako dobar odnos s Vladom RH i slijedeći Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Brodsko-posavskoj županiji odnosno u gradu Nova Gradiška. Ovo je bio radni sastanak, ministrica je doista dala neke prijedloge za brži završetak Muzeja Brodskog Posavlja. Moram napomenuti da je Ministarstvo kulture zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova i Brodsko-posavskom županijom do sada uložilo preko 7,5 milijuna kuna u Muzej Brodskog Posavlja, da se tu radi o prvoj, drugoj i trećoj fazi, takoreći od podruma do potkrovlja i mi smo doista u tom velikom projektu pokušali naći rješenja za što brži završetak. Naravno da je danas bilo riječi o bitnim temama poput dostupnosti knjižničke građe u općinama koje realno ne mogu imati knjižnicu. To su manje općine koje nemaju ni stručnih ni ostalih kapaciteta za osnivanje knjižnica, a naravno da potrebe postoje. Bibliobus bi bio idealno rješenje, a koje će se najvjerojatnije, zahvaljujući Ministarstvu kulture i inicirati kao rješenje. Pored svih drugih bitnih tema, zahvaljujem ministrici na dosadašnjoj potpori. Ova županija i grad Slavonski Brod uvijek su bili sjecište putova na kojima su se križale razne kulture, stoga imamo i puno kulturnih i drugih objekata i ustanova te nam je doista potrebna pomoć ovakve razine. Nekoliko projekata planiramo kandidirati prema europskim izvorima financiranja, oni su još na idejnoj razini, ali kako je rekla i ministrica, vrlo su zanimljivi. Ovom prigodom i ja se pridružujem čestitkama na 60. obljetnici rada Državnog arhiva u Slavonskom Brodu” –kazao je župan Marušić

Komentari
Prethodni članakPočela nova sezona 3HŠL u kojoj nastupa ŠK Strmac Nova Gradiška
Sljedeći članakRock your socks: Sutra obuvamo rasparene čarape i sladimo se u Norinoj činki za osobe s Down sindromom