Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u srijedu, 10. rujna bio je u posjetu novogradiškoj tvrtki Elda čiji je projekt nedavno ušao među 28 njih iz područja malog i srednjeg poduzetništva, a koji su nakon provedenog postupka vrednovanja odabrani za sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

“Elda” iz godine u godinu proširuje svoje kapacitete, već je opće poznato da 99% svojih proizvoda izvoze. Bave se proizvodnjom e-tekućina za e-cigarete i svrstani su u top 10 proizvođača takvih tekućina, što je svakako vjetar u leđa.

„Ciljevi projekta su vrlo visoko i ozbiljno postavljeni. Napravljena je analiza tržišta i ono može apsorbirati buduću količinu od nekakvih 20-30 milijuna komada u drugoj godini projekta. Ove godine ćemo završiti s 2 milijuna eura izvoza, dok ćemo za dvije godine doseći 6-7 milijuna i zaposliti novih 10-ak radnika. Cilj nam je 28-30 milijuna po projektu, mi smo danas već na 16 milijuna“, kaže predsjednik Uprave tvrtke “Elda”.

„Došao sam vidjeti iz prve ruke na što će ljudi potrošiti novce predviđene projektom. Želimo saznati kakvo je pravo stanje na terenu. Inače, u Brodsko-posavskoj županiji su odobrena 3 projekta od ukupno 28 njih, što govori da ima kvalitetnih projekata i tvrtki. Nema simpatija niti prema županiji niti prema nečemu drugome, nego jednostavno morate napisati dobar projekt. Vrlo bitni kriteriji su dodana vrijednost projekta, zapošljavanje ljudi, izvoz koji je vrlo važan. Ove tri tvrtke su veliki izvoznici i drago mi je vidjeti da ovdje ima dosta uspješnih poduzetnika“, istaknuo je ministar Maras.

Pohvalio je i razvojne agencije koje puno pomažu u pripremanju projekata, te napomenuo kako nude dosta dobru pomoć svim potencijalnim korisnicima EU fondova, a ujedno imaju i odličnu suradnju s Ministarstvom poduzetnitšva i obrta.

 

Maras je najavio i nove natječaje, te poziva poduzetnike da prate aktualne natječaje, da se prijave s kvalitetnim projektima, jer novaca ima, pogotovo u EU fondovima, ali za kvalitetne projekte s dobrom vizijom. Iz svega toga kasnije proizlazi širenje poduzetništva i svakako najvažnije povećanje zaposlenosti.

Prilikom posjete ministra Marasa nazočan je bio i gradonačelnik Željko Bigović koji je upoznao ministra s budućim investicijama u Novu Gradišku i industrijsku zonu.

„Ono što želimo u budućnosti je da naša industrijska zona bude prepoznata kao jedna od najboljih u Republici Hrvatskoj“, rekao je gradonačelnik Bigović.

Svakako je pozitivno da nas očekuju velika ulaganja u Novu Gradišku, ali i iznimno pozitivno je vidjeti da Nova Gradiška ima u “Eldi” jedno od najboljih hrvatskih mikro poduzeća koje se konstantno širi, povećava izvoz, a što su svjetske kompanije iz takve branše i primjetile, što u konačnici dovodi do toga da su američki stručnjaci stavili “Eldu” u top 10 proizvođača e-tekućine u svijetu.

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakSvečano na Gospinom polju (photo)
Sljedeći članakGradonačelnik Željko Bigović primio članove Taekwondo kluba “Vukovi” (photo)