Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je, u punoj sali u Gundincima, zajedno, sa svojim suradnicama, Davorkom Hajduković, pomoćnicom za mjere ruralnog razvoja i Zrinkom Starešinić, pomoćnicom za financije u ministarstvu, održao tribinu na temu „Stanje u hrvatskoj poljoprivredi“.

U dva sata, koliko je tribina trajala, Jakovina je uglavnom odgovarao na konkretna pitanja poljoprivrednih proizvođača sa područja općine Gundinci. Okupljene je najviše zanimalo kako doći do zemljišta nužno potrebnog za ispašu stoke. Naime, lokalni stočari koji, trenutno u općini raspolažu sa svega 60 hektara općinske zemlje, a raspolažu s velikim fondom stoke, nemaju dovoljnu količinu zemlje i ispod su takozvane količine“ uvjetnih grla“.

Ministar Jakovina pri tome je naglasio:” U tijeku je Izmjena zakona o poljoprivredi, praviti će se revizija postojećih ugovora o zakupljenom zemljištu i ukoliko se tada pojavi „višak“ raspoložive zemlje, Državna agencija za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem raspisati će natječaj na kojeg će se svi zainteresirani moći i prijaviti.”

Ministar Jakovina se osvrnuo i na prijavu poljoprivrednih proizvođača na raspisani natječaj za podmjere 4.1. Potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva i 4.2. Potpora za ulaganje u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda Mjere 4. Programa ruralnog razvoja RH i naglasio kako će ovi natječaji pomoći u poticanju povećanja proizvodnje, prerade ili izgradnji pogona ili skladišta i svega onoga za što se proizvođači prijave ali isto tako u zapošljavanju. Kako bi se realiziralo što više projekata svi zainteresirani mogu se javiti u Poljoprivredno savjetodavnu službu koja će im dati svu potrebnu podršku u smislu informiranja ali i prijave projekata.

I na kraju, na tribini koju je u Gundincima organizirao Vladin povjerenik Mijo Kladarić, poljoprivrednicima je stigla još jedna dobra vijest kada su u pitanju poticaji.

Naime Ministar Jakovina obećao je isplatu drugog dijela poticaja u svibnju, što je ipak prije zakonskog roka koji ističe 30. lipnja.

Gosti tribine bili su načelnik općine Sikirevci, Ivan Benaković, Josip Krnić, načelnik općine Babina Greda, Pejo Kovačević, načelnik općine Oprisavci te Davor Petrik, načelnik općine Bukovlje.

Komentari
Prethodni članakTvrtka “Entazis” vlasnika Vinka Grgića kupila novogradiški hotel “Slaven”: Nova zapošljavanja i kompletna rekonstrukcija
Sljedeći članakŽeljko Bigović – “sliku svoju ljubim”