Međunarodni je praznik rada kojeg će sindikati iznimno ove godine provesti u e-prosvjedu preko Zooma od 11 do 12 sati. Jučer su sindikalni predstavnici upozorili na kršenje prava radnika u vrijeme pandemije, istaknuli da neće pristati na izmjene Zakona o radu, a tvrde zabrana rada nedjeljom i blagdanima neće dovesti do otpuštanja radnika.

“Mi i nadalje inzistiramo da se donese zakon o ograničavanju rada trgovina nedjeljom i blagdanima. Pozdravljamo ovu privremenu odluku stožera i vjerujemo da će se hrvatski građani naviknuti kroz ovo razdoblje još izlaska iz pandemije da mogu šest dana u tjednu kupovati, a da nedjelju mogu ostaviti za 90 tisuća radnika u trgovini da budu sa svojim obiteljima”, istaknuo je Mladen Novosel.

Upozorili su i da su Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta trebale sjedati na račune radnika, a ne poslodavaca.

“Dio radnika je pritisnut nakon što je Vlada donijela mjeru od 3,250 kuna potpore poslodavcima, a ne zapravo radnicima za zadržavanje radnih mjesta. Bili su prisiljeni potpisivati ugovore o radu na 3.250 kuna. Sad kad imamo situaciju da će od travnja to biti 4.000 kuna imamo ponovno situaciju da se radnike pritišće da potpišu na taj iznos kako poslodavci ne bi isplaćivali razlike”, izjavio je Krešimir Sever.

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je građane da praznik provedu u strpljenju i samodisciplini. Neće biti tradicionalnog prvosvibanjsokg graha u Maksimiru, a novac planiran za proslavu praznika bit će doniran.

“Nekih 200-300 tisuća kuna da se podijeli sa sedam najugroženijih obitelji koje ćemo dobiti od predsjednika vijeća gradskih četvrti i sedam četvrti koje su pogođene potresom pa da učinimo jedno dobro djelo više za svaku obitelj”, rekao je Bandić

Izvor: Mediaservis
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari