Epidemija koronavirusa mnoge je stvari poremetila i stavila u drugi plan. Ipak zahvaljujući sve boljoj epidemiološkoj slici restriktivne mjere popuštaju. Jedna od njih odnosi se na povratak maturanata u školske klupe. Do učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola dolaze i informacije vezane uz odluke o polaganju državne mature. Ali mnogi od njih, ovih dana, ma kako se to nama starijima činilo nebitnim i nevažnima, razmišljaju o proslavama i putovanjima. Onim maturalnim.

Večernje haljine i prve štikle već su kupljene, odijela sašivena, leptir mašne uparene s haljinom partnerice…već su krenuli stvarati slike kojih će se u budućnosti sjećati, a onda im se desio koronavirus. I što sada. Što je s maturalnim zabavama i maturalnim putovanjima. Hoće li ih biti? Jesu li otkazane ili samo odgođene? Što je s novcem koji su neki uplatili? Na koji način će on biti kompenziran? Sve su to pitanja na koja su odgovori, na upit SBplusa, stigli iz brodsko-posavskih srednjih škola.

Evo što su iz njih poručili svojim učenicima i njihovim roditeljima:

Srednje škole, Nova Gradiška:

1. Gimnazija: „U Gimnaziji Nova Gradiška maturalna je zabava otkazana (22. svibnja), nema potrebe za povratom novca jer ništa nije uplaćeno. Maturalno putovanje, sada trećih razreda, prolongirano je (zapravo nije se stiglo o tome raspravljati). U slučaju da bude otkazano, za povrat novca nije zadužena škola, jer je riječ o ugovorima između agencije i roditelja.”

2. Elektrotehnička i ekonomska škola: „Maturalno putovanje nismo u potpunosti otkazali jer agencija neće (ne može) vratiti novac roditeljima, te će ponuditi novi termin putovanja. Valja kazati kako roditelji nisu uplatili kompletan iznos. Maturalna zabava nije čvrsto ni dogovorena tako da zabave i svečane dodjele svjedodžbi te kvadrilje i svih događanja koja se tiču maturanata najvjerojatnije neće biti, mada trenutno ništa nije konkretno dogovoreno.”

3. Industrijsko-obrtnička škola: „Planirano je i pripremano maturalno putovanje u S. Makedoniju. Osoba iz škole koja je zadužena za koordinaciju putovanja  telefonski se čula s direktorom agencije vezano za učeničko (maturalno) putovanje u S. Makedoniju. Držimo se preporuke ministrice, tako da je sve u stanju mirovanja dok Stožer ne donese službenu odluku da se prekida izvanredna situacija, tj. ukidaju sve mjere zaštite. Tek tada po isteku 180 dana imamo dvije opcije, ali koju god da odaberemo, moraju biti jednoglasne i potpisane od strane roditelja. Prva je odabrati drugi termin putovanja, a druga otkazati putovanje (prekid ugovora). Ova druga opcija podrazumijeva vraćanje novca roditeljima, ali određeni postotak (dio novca koji je utrošen na rezervaciju smještaja, tj. hotela) agencija neće moći vratiti. Dakle, čeka se odluka Stožera za daljnje djelovanje. Mislim da će u našem slučaju biti ipak ova druga opcija jer su u pitanju i dva završna razreda, no to roditelji moraju jednoglasno odlučiti i potpisati izjavu.”

Što se tiče srednjih škola u Slavonskom Brodu, provjerite OVDJE hoće li biti maturalnih zabava.

Izvor: SBplus
Foto: ArhivaRNG

Komentari
Prethodni članakPolicija će pojačano nadzirati tijekom produženog vikenda
Sljedeći članakMeđunarodni je praznik rada, najavljen e-prosvjed