Sinoć su daske novogradiškog Doma Kulture bile domaćinom Mariu Filipiu u izvedbi njegove monodrame pod nazivom ”Kako glumiti normalnog čovjeka”. 

Pred zainteresiranom publikom, ljubiteljima kazališta, ali različitih životnih priča, Filipi je predstavio upravo svoje autobiografsko djelo. 

Monodrama govori o  ratnim akcijama u kojima je  Filipi stvarao  svoja svjedočanstva šaljući novinama ili televiziji riječi, fotografije i video-snimke. S vremenom je postajao sve manje novinar, a sve više vojnik provodeći gotovo svo vrijeme na bojišnicama. No u priči su bila i vremena koja su došla kasnije, te pokazala su da je rat protiv Hrvatske prestao samo u smislu pucnjave, ali ostao je rat riječima, ekonomijom, propagandom, paljevinom, i na mnoge druge načine. To se zove „asimetrični rat“, objašnjavao je Filipi u svojoj monodrami. 

Spoj Mariovog ratnog iskustva i novinarskih vještina rezultirali su ovom snažnom monodramom prožetom pjesmama od kojih je neke sam i uglazbio, a glazbu za uvodnu pjesmu „Poput noćne more“ napisao je skladatelj Nikola Garašić. Iako je priča prezentirana na daskama, izrazito osobna, pa tako i subjektivna, ona ima ambiciju pokazati zajedničke dodirne točke sudbine hrvatskih branitelja uopće, ali s optimističkim i vedrim pristupom čak i ozbiljnim problemima s kojima se suočavaju hrvatski branitelji.

U svome pothvatu izvođenja autobiografske monodrame Mario Filipi nije bio sam. Zaslužni za prezentaciju njegovog životnog djela također su i redatelj Boris Svrtan, asistent redatelja Đorđe Kukuljica, te producent Dražen Pilić koji su svojom simbiozom široj javnosti uspjeli prenijeti priču o jednom velikom ratniku, novinaru, sportašu i piscu, ali prije svega normalnom čovjeku.

no images were found

Komentari
Prethodni članakDodijeljene stipendije redovitim studentima za 2018. godinu
Sljedeći članakOdržana 10. izvještajna Skupština Udruženja obrtnika Nova Gradiška