Ili ju voliš ili ne, osim ako ne znaš da je ona pa ju pojedeš. Riječ je o cvjetači, biljci iz porodice krstašica osebujnog okusa i idealnoj zamjeni za krumpir kada ju se spremi kao kremasti pire. Pire od cvjetače izvrsno se slaže s mesnim, ribljim, ali i povrtnim jelima, a pri tome je i manje kaloričan od klasičnog pirea od krumpira. Priprema pirea od cvjetače je laka, sastojaka je potrebno malo, a fuzija okusa ostavlja nas velikom uživanju.
Sastojci za pire od cvjetače:
1 velika glavica cvjetače
3 žlice maslaca
400 ml vode
sol i papar po želji
Priprema:
1. Cvjetaču oprati i nasjeckati na sitne komade
2. U loncu otopiti maslac i na njemu propirjati cvjetaču tri do pet minuta
3. Kada cvjetača omekša dodati vodu i sol po želji, poklopiti lonac i pustiti da sve kuha oko 10 minuta
4. Procjediti cvjetaču, no zadržiti 50 mililitara tekućine od kuhanja. Pomiješajti kuhanu cvjetaču s tekućinom od kuhanja i napravite pire uz pomoć štapnog miksera
Savjtet plus: ako ste ljubitelj začinjenih priloga pireu možete dodati sušene biljne začine, svježi vlasac i peršin ili malo đumbira u prahu za egzotičan okus