U Cerniku je jučer održana, sada već tradicionalna manifestacija, razmjena plemki i sjemenja starih sorti „Sačuvajmo stare sorte Cernik 2023” kojoj se i ove godine odazvao veliki broj zaljubljenika u stare sorte. Manifestacija je i ove godine održana u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Cernik, Općine Cernik, Ministarstva poljoprivrede RH, Brodsko posavske županije, LAG-a Zapadna Slavonija, Udruge „Živa zemlja” i OPG-a Hudolin.

Začetnici razmjene sjemenja starih sorti povrća bili su članovi novogradiške udruge Živa zemlja. Počeli su u Novoj Gradiški, a okupljanje čuvara starih sorti nastavili su u Cerniku gdje je ta manifestacija naišla na vrlo plodno plodno tlo. O tomu svjedoči veliko zanimanje za ovogodišnju razmjenu plemki i sjemenja starih sorti voća i povrća. Uz čuvare starih sorti iz Hrvatske, ove godine su im se pridružili i prijatelji iz Bosne i Hercegovine i Srbije te ono što posebno veseli, učenici Poljoprivredne škole iz Slavonskog Broda i Požege.

Organizatori nisu krili zadovoljstvo što je i ove godine održana sada već tradicionalna razmjena plemki starih sorti voća i šumskih voćkarica te sjemenja starih sorti povrća, ljekovitog i začinskog bilja:

– “Organizirali smo razmjenu i ove godine da to bude prihvatljivo svim sudionicima, ali i nama organizatorima. Željeli smo nastaviti okupljanje i druženje istinskih zaljubljenika u stare sorte koji su pripremili mnoštvo plemki i sjemenja starih sorti voća i povrća. Ova manifestacija postala je tradicionalna u Cerniku, a to je nastavak jedne dobre inicijative koja se događala u Novoj Gradiški, razmjena sjemenki starih sorti povrća i cvijeća. Mi smo nastavili nešto što je bilo prije, i uz pomoć Vjeke Hudolina ubacili smo plemke starih sorti voća i voćkarica i to je zaživjelo u Cerniku. Svake godine imamo sve više izlagača, ljubitelja starih sorti i posjetitelja” – ističe načelnik Općine Cernik i tajnik Udruge voćara i vinogradara Cernik Vitomir Žakić.

Prilika za razmjenu i nova saznanja

Jedan od zaslužnih organizatora ove manifestacije novinar, čuvar starih sorti voća, a ujedno i administrator Facebook grupe „Sačuvajmo stare sorte jabuka” je novinar Vjeko Hudolin:

– “Mislim da ovo postaje jedan dobar trend da širimo površine, spašavamo neke sorte koje su već mogle propasti i da ih razmnožavamo. Cernik je danas jedna velika darovaonica, mjesto razmjene, darovanja i ugodnih i korisnih razgovora. Raduje nas što je za razmjenu zainteresirano i puno novih lica, među kojima i dosta mladih” – rekao je Hudolin.

Zadovoljstvo skupom u Cerniku nije krio ni načelnik općine Vitomir Žakić:

– “Sretni smo i ponosni što smo i ove godine u Cerniku uspjeli okupiti veliki broj zaljubljenika u stare sorte, ali i brojnih drugih posjetitelja. Sve ovo je, na neki način i promocija našeg mjesta u turističkom dijelu. Ova je manifestacija postala prepoznatljivi simbol Cernika, prilika za stjecanje novih iskustava i saznanja iz područja poljoprivrede,” – dodao je Žakić.

-” Ljudi koji su ovdje, posebice mladi, odgojeni su da poštuju tradiciju, to je ovdje stil života. Osobno nisam voćar ali se moj pokojni otac bavio starim sortama jabuka. Osim što je lijepo je i korisno. Danas se ide u neku otpornu proizvodnju bez određenih kemisjkih sredstava, znamo koliko su stare sorte otporne na različite bolesti, višestruko je pozitivno to što mladi štuju stare sorte i bave se istima. Kako idemo u ovo moderno doba vjerujem da će stare sorte dobijati na značenju. Vjeko Hudolin je jedan krasan čovjek koji kaže ako nije zapisano nije se dogodilo, zato sve bilježi što fotografijama što svojim stručnim tekstovima. Usudim se reći, on je naš stari čuvar tradicije i baštine,” – naglasio je župan BPŽ Danijel Marušić.

 

Komentari
Prethodni članakKatarina Mičetić: Rad u vrtu je lutrija no ima puno pozitivnih strana
Sljedeći članakMiroslav Tomičić: Ljudima je najbitnija topla riječ