Od danas su na snazi nove, blaže epidemiološke mjere, a nakon puna dva i pol mjeseca kafićima je dozvoljena prodaja kave i ostalog asortimana pića za van. U Novoj Gradiški svoja vrata otvorili su Bolero, Corner i Maestro.
O otvaranju kafića i prvom radnom danu govorio nam je voditelj kafića “Maestro”, Matej Orelj:
“U razgovoru sa šefom odlučili smo otvoriti kafiće, nudimo kavu za van i ostale napitke. Zima je i ljudi se ne smiju zadržavati na terasi i znamo da neće biti prometa koliko bi moglo biti da su dopustili da otvorimo terase. Prvu kavu prodali smo već ujutro, ljudi još ne znaju da smo otvorili i mislim da će to biti ok dok malo i hladnoća popusti. Mjere idu do kraja mjeseca i ta dva tjedna ćemo izgurati pa ćemo vidjeti što će onda biti, nadamo se da će dopustiti barem otvaranje terasa.
No, puno je onih koji u Hrvatskoj svoje objekte neće otvarati, jer kako kažu nema financijske isplativosti. Troškovi grijanja, struje za lokal u kojem nema gostiju su veliki i otvaranjem ne bi bili na pozitivnoj nuli. Naveo je dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja, Dražen Biljan.
Podsjetimo, što se tiče kafića, donešen je epidemiološki okvir u kojem su navedene mjere kojih se vlasnici moraju pridržavati. Osobe koje preuzimaju napitke ne smiju se zadržavati na terasama kafića ili ispred njih. Nije dopušten ni ulazak u kafiće, a osobe koje čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra te se koristiti maskom.