Ne možete zamisliti blagdansko vrijeme bez božićnih, odnosno blagdanskih suhih, tvrdih i polutvrdih kolačića, finog mirisa cimeta, jabuka i klinčića koji vas podsjećaju na božićno vrijeme i kad ono prođe…ako uopće ostane kolača…onda ste jedan od nas! 

Od prvog Adventa do Badnjaka glavna zanimacija nam je degustacija blagdanskih kolačića, odnosno prema riječima samo nama poznate majstorice od istih, “Plätzchen-a” koje s ljubavlju spravlja, kako bi Martinovićka otpjevala, danima, godinama, satima.

Dvadesetak vrsta svake godine, plus minus koju vrstu, ovisno o brzini kojom Plätzchen-ljupci ih jedu, majstorica od božićnih kolačića s ljubavlju pripravlja, mijesi, peče, suši, ukrašava za vrijeme Adventa, ne bi li svoje bližnje istima počastila. 

U spravljanje kolačića majstorica se bacila, kako kaže, tek u umirovljeničkim danima kada se vratila iz inozemstva u svoj rodni kraj, i ne nije naziv “Plätzchen” počela koristiti jer je zaboravila hrvatski, nego jer su joj kolači općenito bili stran pojam. 

Pokušaj za pokušajem, neumorno prelistavanje kuharica i isprobavanje recepata na posljetku je rezultiralo rapsodijom mirisa i okusa koji se iz godine u godinu prožimaju majstoričinom kuhinjom, a kada izađu iz njezine male manufakture, jer nerijetko u spravljanje kolačića upregne i svoje najmilije, obogaćuju nepca i očaravaju okusne pupoljke sretnika kojima daruje svoje s ljubavlju spravljene “Plätzchen-e”. 

Ako ste pomislili da je dvadesetak vrsta božićnih kolačića dovoljno da i vi imate priliku ih degustirati, varate se, nestanu oni u tren oka, no zato je majstorica ove godine dobrog božićnog duha i neke je od svojih tajnih receptića odala nama, a mi ćemo ih vama. 

Dobri stari medenjaci

30 dag šećera u prahu

4 cijela jaja

2 žumanjka

2 žličice sode bikarbone

6 velikih žlica meda od kestena

3 žlice ulja

70 dag brašna

1 prašak za pecivo

Sve sastojke stavite u posudu i lagano ugrijte dok se ne otope i potamne. U mlako stavite brašno i prašak za pecivo. Smjesa neka odstoji sat vremena. Nakon što se smjesa ohladi oblikujte male kuglice i na svaku stavite polovicu oraha i pecite. Pečene medenjake po želji uvaljajte u šećer u prahu ili prelijte bijelom glazurom.

Čokoladne puslice

15 dag brašna

10 dag margarina

10 dag mljevenih oraha

10 dag šećera

1 jaje

15 dag ribane čokolade 

Umijesite tijesto od brašna, margarina, oraha, šećera, ribane čokolade i jednog jajeta. Oblikujte loptice, posložite na lim za pečenje i pecite na umjerenoj vatri. Kolačiće nakon pečenja slijepite džemom ili čokoladnom kremom (po želji) i umočite u topljenu čokoladu. Do pola ili cijele, kakvi vas više vesele. 

Ludi vrganji

20 dag mljevenih oraha

15 dag sitnog šećera

1 bjelanjak

limunov sok

malo čokolade

Zamijesite sve sastojke i podijelite na dva dijela. U jedan dodajte malo čokolade kako bi vam bilo tamno za kapicu, dok od ostatka oblikujte stapke. Složite vrganje i ostavite da se suše na zraku. 

Komentari
Prethodni članakKad se dobra srca spoje: Hrabra Antonija će nastaviti svoju borbu za ozdravljenje / foto
Sljedeći članakUspješno odrađen prvi “Advent u Cerniku”