Novogradiška Osnovna škola “Mato Lovrak” dugi niz godina sa svojim nastavnicima i učenicima organizira i provodi “Dan otvorene nastave”. Jedan od najomiljenijih dana školske godine “Lovrakovci” su i ove godine sproveli u djelo na svoj svojstven način i uz njima neizostavan moto “Kad se male i velike ruke slože, sve se može”. 

Nakon što su do unazad pet godina teme kojima su se nastavnici  sa svojim učenicima bavili bile vezane uz sigurnost na internetu, s obzirom na to da su jedna od pet škola koja je provela Europski projekt sigurnosti djece prošle i ove godine “Lovrak” ekipa na “Dan otvorene nastave” okrenula je školu naopačke. Ponovno je proveden  ”Dan obrnute učionice” gdje su učenici od 4. do 8. razreda bili u ulozi voditelja radionica, dok su se nastavnici nakon dugo godina ponovno našli u ulozi učenika. 

-”Godinama smo provodili radionice na temu sigurnosti na internetu, tako da su učitelji bili voditelji istih, međutim po uzoru na uspješan prošlogodišnji  ”Dan obrnute učionice” okrenuli smo ploču i omogućili našim učenicima da kreiraju sadržaje povodom “Dana otvorene nastave.”- izjavila je ravnateljica Vesna Lončar Cindrić 

Pripreme mladih osnovnoškolaca za njima važan dan krenule su još prije dva mjeseca, ovisno o njihovim interesima i sklonostima, otkrila je ravnateljica Lončar Cindrić, razvijale su se ideje o radionicama poput radionica “Šivanje i matematika”, “Čovječe zabavi se”, “Smijeh je lijek”, “Virtualni sportovi”, “E-laoboratorij“, “Masterchef”, “Izrada vjeronaučnog laptopa”, “Izrada dvorca pomoću geometrijskih tijela”, “Idemo na sjeverni pol”, “Spužva Bob”, “Mikrobitovi“, “Obnovljivi izvori energije” i brojnih drugih koji su privukli znatiželjne mlade mozgove željne učenja i kreativnog izražavanja. 

Oduševljena svojim kreativnim zadatkom bila je učenica Ela Stojić koja je zajedno sa svojim kolegama iz školskih klupa provela radionicu “Čovječe zabavi se” .

-“U našoj učionici punoj zabave igrale su se brojne društvene igre koje smo uglavnom sami kreirali, od igre asocijacija, kvizova uz temu Valentinova, pitanja iz hrvatskog jezika i opće kulture do “pravopisnog alarma” gdje smo tražili pravopisne greške i tko ih je našao više taj bi bio pobjednik. Učili smo, ali smo se prvenstveno dobro zabavili što je i cilj kako naše radionice, tako i cijelog ovog dana posvećenog nama.”- podijelila je svoja iskustva vezana uz ovogodišnjeg “Dana otvorene nastave” učenica Ela

Ne samo učenici nego i nastavnici koji su sudjelovali u kreiranju ovog programa iznimno su zadovoljni kako je realiziran još jedan ”Dan obrnute učionice” jer šestotinjak učenika sudjelovalo je u ovom programu među kojima je stotinjak učenika zajedno sa svojim mentorima vodilo na desetke zanimljivih i interaktivnih radionica. 

-“Učenici su ozbiljno shvatili svoje zadatke, unazad dva mjeseca i oni i njihovi nastavnici odvajali su svoje slobodno vrijeme kako bi drugim učenicima pripremili što zanimljivije programe i radionice, kako bi svojim nastavnicima pokazali da su dovoljno savjesni i odgovorni za držanje nastave prema njihovim vizijama, ali i kako bi sami uvidjeli da biti nastavnik nije lak zadatak. Mislim da smo svi zajedno kroz ovaj  ”Dan obrnute učionice” u sklopu “Dana otvorene nastave” puno naučili, a uz to se i dobro proveli”- poručila je ravnateljica Osnovne škole “Mato Lovrak” Vesna Lončar Cindrić istaknuvši kako će  ovakav način provođenja “Dana otvorene nastave” prerasti u tradiciju, jer, kako ističe, kada je nešto toliko dobro da zaslužuje peticu ne treba mijenjati nego samo nadograđivati. 

Komentari
Prethodni članakPolicija uhvatila vandale koji su šarali po fasadi “Lovraka”
Sljedeći članakPoznata lica s naše gradske tržnice: Jednoga dana mora i nama „zasjati sunce” / foto