Vatrogastvo kažu treba voljeti, živjeti s njim, sa svakom  akcijom, ugašenim požarom, spašavanjem…

Jedan od vatrogasaca koji je cijeli svoj život posvetio ovom plemenitom pozivu je Antun Jug, zapovjednik DVD-a Rešetari i zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Rešetari.

– 40 godina sam vatrogasac, od mladosti sam volio pomagati svima, pomoći nekome to je prekrasan doživljaj. Kada sam došao ovdje u Rešetare prije 40 godina ovdje nije bilo ničega, samo jedna garaža, danas se možemo pohvaliti s novom opremom, vozilima i prostorima. Kako sam krenuo, kako je tada bilo?!

Svašta sam proživio tijekom proteklih 40 godina. Bilo je požara, poplava, svega…

Najteže mi je bilo kada sam morao „vaditi” mrtvog čovjeka iz bunara. Grlo mi se “stisnulo”, srce jače zakucalo, no što se mora nije teško.

Koje osobine treba imati jedan vatrogasac? Treba biti odvažan, hrabar, ponekad pomalo, što kaže naš narod, i lud – s osmijehom kaže.

– Nas u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Rešetari ima 50, radimo, vježbamo, pomažemo, družimo se. Iza nas je puno intervencija i ponosni smo na njih. Pomoći nekome nešto je neopisivo, svaki osmijeh i stisnuta ruka čovjeka kojemu smo pomogli, nama su najveća nagrada – kaže Antun Jug.

Na pitanje dokle će ovako spremno nam odgovara:

– Dokle god me noge i zdravlje budu služili – ponovno, s osmijehom kaže.

Antuna s njegovim prijateljima, članovima DVD-a Rešetari i načelnikom Općine Rešetari Zlatkom Agom snimili smo prilikom primoopredaje vrijednog vatrogasnog vozila koje im je poklonila općina.

Bila je to, kažu, prava fešta za sve njih i odličan poklon koji će im, itekako dobro, doći.

Vatrogastvo je plemenit i hrabar poziv, nešto što treba voljeti i raditi sa srcem. Antun je samo jedan od njih, stoga i njemu i svim njegovim kolegama želimo izreći jedno veliko hvala i poželjeti još puno uspješnih godina druženja s kolegama vatrogascima.

 

Komentari