Dragan Radić iz Vrbove poljoprivredom se bavi devet godina. Na nedavno održanoj Međunarodnoj izložbi ocjenjivanja vina u Donjem Kraljevcu osvojio je dvije diplome za voćna vina. Jedna je ovo u nizu nagrada:

– Drugo je ovo priznanje koje sam dobio i potvrđuje kvalitetu vina koja proizvodimo. Drago mi je da sam u tome uspio i nastavljam dalje – kaže Radić.

Veliko je ovo priznanje za obiteljsko poljoprivedno gospodarstvo ovog mladog čovjeka, posebice kada dolazi u velikoj konkurenciji:

– Ove je godine bilo preko 20 izlagača voćnih vina u natjecateljskoj konkurenciji. Širi se krug pijenja i svijest o kvaliteti voćnih vina. Ona su sve više tražena i mladi ljudi se sve više počinju baviti njihovom proizvodnjom. Kupina je poznata kao ljekovita, ali je i aperitivna, stoga je sve više tražena. To prepoznaju i brojna druga obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se počinju baviti sadnjom nasada kupina. Sve je moguće sufinancirati kroz mjere ruralnog razvoja i europske fondove. Ja sam se prijavio za mjeru 6.3.1. i imam više nego pozitivna iskustva. To je velika mogućnost za mlade i pokretanje poduzetničke ideje.

A kako je sve krenulo:

– Krenuli smo spontano. Završio sam srednju poljoprivrednu školu za uzgajivača bobičastog voća. Počeo sam saditi kupine. Prodavao sam ih na gradskoj tržnici, međutim nemogućnost plasiranja viška proizvoda nas je, na neki način, primorala da nastavimo dalje. Sada radimo sokove, džemove, vina, voćne rakije i likere od kupine. Mislim da je to jedan ispravan put i način kako se može opstati na tržištu.

Sve poslove na gospodarstvu radi sa suprugom, a tržište osvaja korak po korak:

– Idemo polako i ne posustajemo. Na obiteljskom gospodarstvu sve poslove radimo supruga i ja, imamo troje djece, na odlazak u inozemstvo niti ne pomišljamo – kaže Dragan Radić.

Komentari