S prvim jutarnjim izmaglicama i učestalim kišama priroda nas uvodi u mirnije doba godine, jesen i zimu. Dani su sve kraći, temperature sve niže, a priroda sve intenzivnije gubi svoje ljetno ruho. Ipak, u ovom prijelaznom razdoblju sve pršti od šarenila boja i dozrelih plodova, stigla nam zlatna jesen.
Činjenica je da svako godišnje doba ima svoje plodove koji ga na neki način obilježavaju. U ove prohladne jesenske dane priroda nam nudi kesten, pravi jesenski plod i ujedno jedan od simbola jeseni, čije hranjive tvari i aktivni sastojci povoljno utječu na cirkulaciju i pomažu u prilagodbi organizma na sve hladnije dane. 
Na ulicama našeg grada ovaj ukusni jesenski plod možemo kupiti od našeg sugrađanina Željka Peraka. Svaku večer od 17,00 do 21,00 sat, srijedom i subotom prijepodne, a nedjeljom prijepodne, na popularnom „buvljaku” na Gradskoj tržnici možete ga susresti i kupiti ovaj ukusni nagovještaj jeseni.

– Nije mi teško, raditi se mora. Ove godine po prvi sam se puta okušao u ovome, pa ćemo vidjeti. Tradicija se mora nastaviti. Nekada su kestenje u našem gradu pekli svima znani Fajk, pa Slađo, sada sam ja nastavio tradiciju. Mladi neće, idemo mi stariji probati. Ove je godine malo teže doći do kestena, nabavna je cijena velika, malo ga ima, ali za probati se uvijek ima. Lončić je deset kuna i ja vjerujem da su svi zadovoljni. Ljudi mi prilaze, kažu da im je drago što se tradicija nastavila, a poneki i kupe – s osmijehom kaže Perak.

 

Komentari