Program ranog otkrivanja raka dojke nedavno je predstavljen i Novogradiščanima. U središnjoj gradskoj Ulici slavonskih graničara djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko posavske županije našim sugrađankama dijelili su promotivne letke i savjetovali ih kako pravovremeno spriječiti ovu bolest.

Kako ističe dr. Ivan Štivić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko posavske županije, ranim otkrivanjem malignog oboljenja znatno se povećava mogućnost izlječenja. Preventivni pregledi i rana dijagnoza spašavaju živote.

– Pozivamo sve građanke i građane da se odazovu pozivu na preventivne preglede koji će im stići na njihovu kućnu adresu. Ranim otkrivanjem malignog oboljenja znatno se povećava mogućnost izlječenja. Stoga se u Hrvatskoj provode preventivni pregledi za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva, jer ove su bolesti među vodećim uzrocima smrti u Republici Hrvatskoj. Ovoga smo puta naglasak stavili na preventivni program ranog otkrivanja raka dojke.
Preventivni pregledi potpuno su besplatni i bezbolni, a spašavaju život. U okviru preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, pozivaju se žene u dobi između 50 i 69 godina na mamografski pregled svake dvije godine. Smjernice za rano otkrivanje raka dojke ne mogu spriječiti nastanak bolesti, ali mogu pomoći u pravovremenom otkrivanju raka u ranom stadiju kada su rezultati liječenja najučinkovitiji. Dužina preživljavanja bolesnica liječenih od raka dojke ovisi o dobi žene i stadiju bolesti u vrijeme dijagnosticiranja raka. Stope petogodišnjeg preživljavanja za rak dojke rastu s dobi žene u vrijeme dijagnosticiranja raka a padaju za žene s uznapredovalim stadijem bolesti. Klinički (liječnički) pregled (inspekcija i palpacija) je nezaobilazna bazična orijentacijska dijagnostička pretraga. Preporučeno ga je provoditi jednom godišnje nakon 35. godine života. Svakoj ženi preporuča se jednom mjesečno samopregled koji je dopuna kliničkom pregledu – ističe dr. Štivić.

 

Komentari