Kraj listopada i početak studenog je vrijeme rezervirano za ispijanje portugisca! Riječ je o mladom vinu s nižim postotkom alkohola i ukupnom kiselošću koje se odlično sljubljuje jelom od mesa i divljači te sa zrelim sirevima. U cerničkom kraju portugizac se pravi od davnina, a da se običaji ne zatru i s proizvodnjom nastavi pobrinuli su se članovi Udruge vinogradara i voćara Cernik.

U tijeku su posljednje pripreme za još jednu manifestaciju, uvijek rado posjećene „Dane cerničkog portugisca” koji će i ove godine biti upotpunjeni brojnim sadržajima. Sve će početi u subotu, 20. listopada u 10,00 sati u Kulmerovom dvorcu u Cerniku prodajnom izložbom plodova starih sorti voća, šumskih voćkarica, povrća i prerađevina. Od 12,00 do 14,00 sati bit će upriličena determinacija plodova starih sorti, radionice, predavanja i prezentacije, a manifestacija će se nastaviti u večernjim satima ceremonijom krštenja mošta.

Počet će u 19,00 sati, a posjetiteljima će biti ponuđeni mladi portugizac, pečeno kestenje i domaći specijaliteti. Sve to upotpunit će i Tamburaški sastav „Merak”.

– Još jedna je ovo manifestacija u cerničkom kraju, vjerujemo, da će se posjetitelji dobro zabaviti, a već nakon nje, kreću pripreme za još jedno gastro zabavno događanje po kojemu su Cerničani nadaleko poznati, čuveni „Cernički krmokolj” – ističu organizatori.

Komentari