Povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja “Pozitiva” u suradnji s odjelima za psihijatriiju i neurologiju novogradiške bolnice organizirali su predavanje “Kako živjeti s Alzheimerom?”.

U prostorijama Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Nova Gradiška predavanje je održala mr. Ljiljana Lukačević, spec. Kliničke psihologije, asistent na Katedri za sestrinstvo, medicinsku etiku i palijativnu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Osijek. Za ovo predavanje, osim struke, velik interes pokazali su članovi novogradiške udruge umirovljenika i udomitelji. Lukačević je u uvodnom dijelu pozdravila prisutne radne kolege, goste i predstavnike medija kojima se posebno zahvalila što o sadržajima i aktivnostima Udruge informiraju javnost. Kako je broj oboljelih od AB posljednjih godina u porastu, tema predavanja je bila i više nego dobro pogođena. Lukačević je pojednostavljeno pojasnila simptome bolesti, stanje bolesnika, dijagnostiku, svakodnevne promjene u ponašanju oboljelog i sve ono što supružnik, članovi obitelji i okolina mogu očekivati od pacijenta oboljelog od AB. U sklopu tribine prikazan je dokumentarni film o AB.

Osim edukacije posjetitelja, svrha tribina u organizaciji Udruge “Pozitiva” je, kao i uvijek, posjetitelje “naučiti” kako biti bolji ljudi. Ljiljana Lukačević je do sad održala preko 300 predavanja, tribina, edukacija i svakako je puno doprinjela upućenosti građana u razne probleme društva, zajednice i pojedinaca kojima je potrebna pomoć, ali i podizanju tolerancije građana i razumijevanju oboljelih.
Promjene u ponašanju koje mogu upućivati da se radi o Alzheimerovoj bolesti:
1. Poremećaj pamćenja: razvija se postepeno, a najviše se zaboravljaju događaji koji su se nedavno dogodili.

2. Poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti: održavanje osobne higijene, poteškoće u snalaženju u stanu ili na ulici, trgovini, stalno zametanje sitnih stvari – ključeva, naočala i sl.

3. Poteškoće govora, čitanja i pisanja: zaboravljanjem riječi u svakodnevnom govoru, zamjena istih riječi nekim sličnim riječima, izgovoreno je nerazumljivo, nema svrhu niti smisao ili se osoba često služi podjednakim odgovorima – frazama.

4. Gubitak prostorne i vremenske orijentacije: ne može  se sjetiti koji je mjesec, dan ili godina, koje godišnje doba, ne snalazi se na od ranije poznatim mjestima.

5. Pogrešne procjene i odluke: ne razlikuje vrijednost novca, neprimjereno se oblači u odnosu na godišnje doba.

6. Poremećaj apstraktnog mišljenja: nemogućnost ispunjavanja nekog formulara, nerazumijevanje pojmova „rođendan“, „ljubav“, „pravednost“.

7. Učestalo gubljenje stvari, ostavljanje stvari na neuobičajenim mjestima, često traženje stvari po džepovima.

8. Promjene raspoloženja i ponašanja: izmjena ponašanja u smislu nemira, nervoze, ljutnje sa naglom promjenom na preveliku smirenost i nezainteresiranost za događanje oko sebe, bezrazložna tuga i plakanje sa izmjenom dobrog raspoloženja i smijeha.

9. Promjena osobnosti: pretjerana sumnjičavost, optuživanje okoline za krađu novaca, otuđivanjem stvari, strah od prisutnosti drugih osoba koje ne prepoznaje, strah od svega u okolini, ljubomora, nepovjerenje.

10. Gubitak koncentracije i interesa za socijalne aktivnosti, potpuna nezainteresiranost, osjeća se napuštenom, osamljenom i prestrašenom osobom.

Prvi i najizrazitiji simptom je gubitak pamćenja, nastavlja se psihičko propadanje i uz dosta dugo zadržavanje dobrog fizičkog izgleda pod pojmom „očuvane fasade“ dolazi i do fizičkog propadanja, te nepokretnosti.
Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti, liječnička skrb i skrb okoline poboljšava kvalitetu života oboljele osobe, stoga je važno prepoznati ovaj niz simptoma bolesti koji mogu ukazivati na početak bolesti, također je važno rano upućivanje liječniku.

no images were found

Komentari
Prethodni članakDanas je točno 25 godina od najkrvavijeg novogradiškog ratnog dana
Sljedeći članakĐuro Đaković izlaže na sajmu Innotrans u Berlinu