Na današnji dan prije 25 godina raketirana je Nova Gradiška. Taj, 21. rujna 1991. godine pamti se kao najkrvaviji ratni dan u povijesti našega grada.

Središte Nove Gradiške napadnuto je u 12,52 sati. Iz zrakoplova agresor puca strojnicama, a raketama gađa vitalne objekte. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća. Namjera je neprijatelja bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je, stoga, i brana Bačica. Prema službenim evidencijama, poginulo je 11, a teško ranjeno 50 osoba.

Od tada svake godine nekolicina Novogradiščana paljenjem svijeća kod novogradiškog Doma kulture sjeća se ovog, kako ga mnogi nazivaju, najkrvavijeg ratnog dana u povijesti Nove Gradiške.

U foto galeriji donosimo slike ratnih razaranja Nove Gradiške i okolice kolege novinara Franje Samardžića s portala novagra.hr.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakKrenula obnova staze u ulici J.J. Strossmayera u Novoj Gradiški
Sljedeći članakLjiljana Lukačević: “Kako živjeti s Alzheimerom?” / Foto