U organizaciji Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Udruge Studio B i Udruge “Starci 2001”, te uz suradnju s Caffe Bar-Night Bar Carpe Diem, a uz podršku Grada Nove Gradiške sinoć je na Ljetnoj pozornici održan koncert Šajete. 

Dražen Turina hrvatski je kantautor, pjevač i pisac, poznatiji pod nadimkom Šajeta. Šajeta je izraz na čakavskom narječju koji u prijevodu na standard znači grom, a ujedno je i ime benda s kojim je Dražen Turina nastupao. Rođen je u Rijeci 17.2.1972. godine i jedan je od značajnijih glazbenika koji su zaslužni za uvođenje čakavskog narječja i istarskog dijalekta u hrvatsku glazbu.

Šajeta, koji je prošle godine proslavio 25 godina karijere, publici je, između ostalih pjesama, poznat i po izvedbi pjesme “Party za ekipu” koja govori o bivšem predsjedniku Stipi Mesiću koji je ujedno i odobrio tekst prije izlaska i predstavljanja javnosti. Pjesma je izašla 2003. godine i postigla je veliku popularnost među publikom.

Šajeta je u neku ruku nekonvencionalan hrvatski glazbenik, a to je pokazao i sinoć na Ljetnoj pozornici. Repertoar za koncerte u pravilu nikada ne radi unaprijed i on nikada nije strogo zadan. Presudan je onaj trenutak kada osjeti publiku i atmosferu, tada točno zna kakav repertoar treba biti, odnosno kojim redom nizati kompozicije. Tako je bilo i sinoć, svojim istančanim osjećajem u svakom trenutku je “čitao” što publika treba, kada dodati gas, a kada popustiti.

Velikom energijom i karizmom pridobio je sve i jednog posjetitelja koji su s njim u glas pjevali hitove kao što su Košulja plava, Leteća BarbaraMoji koraki i druge. Njegov nastup popratila je i atraktivna interakcija s publikom, kao između ostalog: silaženje s bine, plesanje i pjevanje među publikom. Osim što dobro pjeva, Šajeta se pokazao i kao nadaren komičar, pa je tako sve prisutne, između svojih pjesama, često častio s onako “prirodnim” humorom.

Na kraju koncerta, a prije nego ga je dobro raspoložena publika pozvala na bis, Šajeta je još jednom iznenadio publiku i pozvao se sam na bis ili točnije, “naveo” publiku da ga pozove.  Za taj dio ste jednostavno morali biti prisutni na koncertu da bi shvatili.

S ponovljenom pjesmom Moji koraki je i završio ovaj nesvakidašnji, ali uistinu odličan koncert s jednom posebnom atmosferom koja se ne viđa često. 

Nakon završenog koncerta Šajeta je izrazio oduševljenje reakcijom publike:

-“Drago mi je da sam po prvi put u ovom dijelu Slavonije ovdje Novoj Gradiški, mada sve više smo na kontinentu u nekim krajevima u kojima nisam bio čak ni kad sam bio puno popularniji nego danas. Ja ne okupim uvijek puno publike, ali one koje okupim ja ih “pobijedim” i oni uživaju na mojim koncertima. Publika je bila odlična, svaka im čast, a iznenadilo me što znaju za neke moje pjesme kao Va oštarije koje su na čakavskom, pa su ih njih tražili da pjevam.

Ovaj koncert održan je povodom Međunarodnog dana mladih, a zadovoljna odazivom posjetitelja kao i koncertom je jedna od organizatorica, Nikolina Jureković:

-“U organizaciji samog koncerta sudjelovali su sami mladi, osmislili su program, odlučili su izvođača, sudjelovali su u svim pripremnim aktivnostima i jako smo ih zahvalni na tome. Na taj način su oni sami ostvarili svoje želje i potrebe i na neki način stekli neka znanja i vještine. Odabrali smo Šajetu jer je jako zabavan i pristupačan i radi odlične koncerte kao što smo i večeras bili svjedoci. Koncert je bio odličan uz fenomenalnu atmosferu koju je Šajeta napravio i jako smo sretni.”

Komentari
Prethodni članakU prometnoj nesreći teško ozlijeđena 28-godišnja vozačica
Sljedeći članakObilježava se Dan općine Nova Kapela: Sutra velika pučka fešta uz besplatan koncert Miroslava Škore i niz drugih sadržaja