Članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk” odsada vježbaju i rade u novom prostoru u Ulici kralja Dmitra Zvonimira u Novoj Gradiški.

– Dugi niz godina probe smo održavali u gradskoj Osnovnoj školi Mato Lovrak, no zbog situacije s epidemijom koronavirusa i nemogućnosti održavanja proba morali smo preseliti. Prostor uređujemo, održavamo i u svakom slučaju će nam dobro doći. U nedjelju, 20. rujna imali smo snimanje zbog poziva Hrvatskog sabora kulture. Riječ je o prijavi za 27. susret hrvatskih folklornih izvornih skupina. Zbog korona virusa odgođene su županijske smotre, pa tako i u Brodsko-posavskoj. Zbog toga se društva biraju putem video prijave. Video smo stavili na youtube, a sada čekamo hoće li nas izabrati da predstavljamo našu Brodsko posavsku županiju na susretu. Izveli smo običaj pod nazivom „Ide jesen ide Mala Gospa, ja se uda, a ti lolo osta“.

Nakon mise na kirvaju obično se pred crkvom plesalo kolo, najprije šetano kolo, a ako ima svirača i druga razna kola. Nađe se tu raznih gostiju iz drugih mjesta, ali i Rođo, prodavač svakakvih sitnica koje su potrebne stanovništvu (češalj, parfemi, kreme). Bude tu mnogo drugih zgoda, ali i novih ljubavi. Uz čašicu pića, dobru pjesmu i ples, obično se veseli dok noge mogu izdržati.

Ukoliko nas odaberu, susret će se održati 24.10.2020. u Sisku. Ovim putem želim zahvaliti našoj voditeljici Vesni Vlaović, predsjednici Verici Vuković i svim našim dragim članicama što su šile, popravljale i sređivale nošnje, i nove svečane svilene za cure. Naravno, hvala lijepa i svim našim članovima na vrijednom radu i druženju. Nadamo se da će ova korona uskoro biti iza nas i da ćemo se nastaviti normalno družiti – kaže Helena Šokac, članica društva.

 

Komentari