Novogradiščani i svi “putnici namjernici” od danas u novogradiškom Domu kulture mogu pogledati još jednu vrijednu izložbu. Ovoga puta radi se o izložbi fotografija simbolična naziva “Kultura oka” našeg sugrađanina Željka Idžotića.

Teško je pobrojiti sve hobije ovog svestranog zaljubljenika u fotografiju kojom se bavi više od pet desetljeća.

– Krenulo je još u djetinjstvu s nepunih deset godina. Prijatelj i ja počeli smo fotografirati i otkrivat sve tajne fotografije, ovog svojevrsnog “zarobljavanja” svjetlosti. S dvanaest godina dobivam svoju prvu 8 mm kameru, počinjem snimati i tako je krenulo druženje s prirodom, trenutcima života, fotografskim aparatom – priča Željko.

No, nije fotografija jedino što zaokuplja autora ove sjajne izložbe.

Strastveni ribolovac, sportsko-ribolovni sudac, ljubitelj streličarsta, web dizajna, član Zbora fotoreportera Hrvatske, vozač kartinga… i tko zna čega još.

– Karting sam vozio još s pokojnim Željkom Martinovićem, bio prvi sudac iz Nove Gradiške koji je sudio na tri Svjetska ribolovna prvenstva, a tu je i niz drugih ligaških natjecanja i kupova. Jedan sam od osnivača Streličarskog kluba u Novoj Gradiški, a drago mi je što su i drugi prepoznali moj rad, stoga sam i ponosni vlasnik “Medalje Grada Nova Gradiška” – smije se Željko.

“Kultura oka”

Na izložbi postavljenoj u predvorju novogradiškog Doma kulture možete vidjeti djelić njegovih radova.

– Najviše volim slikati prirodu, godišnja doba, zanimljive detalje koje ljudi obično ne primjećuju. To je, naravno, šteta jer toliko se toga oko nas lijepoga događa što treba zabilježiti za neka buduća vremena. Nisam htio nikakvo zvanično otvorenje izložbe. Ako netko želi, može slobodno doći i pogledati izložbu. Tu je i knjiga utisaka u koju mogu upisati svoje impresije, bez obzira kakve one bile – dodaje autor izložbe Željko Idžotić.

– Izložba na neki način ukazuje na “kulturu oka” koja je način gledanja, promatranja svijeta oko sebe i odabira motiva iz toga životnog okruženja koji imaju neku poruku bilo prema sadržaju ili su na neki način likovno zanimljivi, pa imaju i jednu notu umjetničkog izričaja. Svi posjetitelji naših sadržaja uz Dan grada moći će pogledati ovu izložbu i otkriti tu ljepotu naših slavonskih krajeva, plodova zemlje i svih onih motiva koji su zaokupili pažnju samog autora – kaže autorica postava prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica Učilišta “Relković”.

Jasno nam je da svjetlost ne možemo pospremiti u kutijicu, uhvatiti ju, jer svjetlost je

neuhvatljiva. Ili možda nije? Provjerite ovu tvrdnju i posjetite još jednu izložbu u našem gradu.

Izložba “Kultura oka” Željka Idžotića otvorena je do 25. studenog 2014. godine.

Autor: Sanja Bukvić/photo: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakKnjiževno-kulturna večer u Gornjim Bogićevcima (photo)
Sljedeći članakHumanitarni koncert TS “Tkanica” za izgradnju župne crkve