Ljeto je napustilo svoje kalendarsko vrijeme i prepustilo ga tihoj, sjetnoj i šarenoj jeseni. 

Otpuhujemo bablje ljeto, na vidiku je promjena vremena i zahladnjenje. Listopad 2019. godine pamtit ćemo po rušenju temperaturnog rekorda. Najviša temperatura mjerila se 22. ovoga mjeseca u rano popodne kod Nove Gradiške gdje je živa na termometru dosegnula 28 stupnjeva.

Danas će prevladavati oblačno i prohladno vrijeme. Povremene kiše, u višem gorju snijega, bit će u istočnim i južnim dijelovima zemlje, a na zapadu će biti duljih razdoblja suhog vremena. Jutarnje temperature od 2 do 7 u unutrašnjosti. Najviše dnevne temperature od 10 do 15, u gorskoj Hrvatskoj osjetno niže, a na jugu Dalmacije malo više.

Već su se polako usuglasili izračuni prognostičkih modela tako da već možemo prognozirati vremenske uvjete za 1. studeni. Velika je vjerojatnost suhog ali svježijeg vremena. To bi značilo mogućnost slabog prizemnog mraza u jutarnjim satima te najviše dnevne vrijednosti do ili koji stupanj iznad 10°C.

Na osnovu trenutnih izlaznih numeričkih prognostičkih modela studeni pred nama trebalo bi obilježiti lijepo kasno jesenje vrijeme. Iznadprosječno topao, te oborinama „sušniji“ studeni sve je izgledniji. To ne znači da kraćih perioda hladnoće, ali i oborinama „bogatijih“ perioda neće biti. No, gledajući studeni u globalu trebalo bi biti toplije i sušnije.

 

Komentari