Predstavljen Sporazum o suradnji Zavoda za hitnu medicinu i Srednje medicinske škole
U velikoj vijećnici županijske uprave predstavljen je Sporazum o suradnji Zavoda za hitnu medicinu BPŽ i Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu u nazočnosti župana Danijela Marušića, predsjednika Županijske skupštine i saborskog zastupnika Pere Ćosića, ravnateljice Srednje med. škole Jelene Jelinić-Bošnjak, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Branka Godića te njihovih suradnika.
Značaj ovog Sporazuma je i to da je prvi takvog tipa u Republici Hrvatskoj i šire, a ostvaren je u potpunosti bez proračuna samo trudom i dobrom voljom obiju strana.
Njime se pojačava i interakcija ključnih dionika sustava na relaciji Županija – obrazovni – zdravstveni sustav i dobiva kvalitetnija povratna informacija o potrebama i trendovima. Sporazum je i temelj stvaranja primjera dobre prakse te podloge za daljnji razvoj i suradnju. Ono što je zasigurno najbitnije je da zahvaljujući konceptu ovog programa mladi se ljudi lakše odlučuju ostati kako u Republici Hrvatskoj tako i samoj Brodsko-posavskoj županiji.
Zavod za hitnu medicinu BPŽ nastavna je baza Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku i u procesu je ishođenja suglasnosti za promjenu naziva u Nastavni zavoda za hitnu medicinu. Osim ostalog, Zavod ima velikih iskustava u edukaciji kako radnika u hitnoj medicini , laika, Civilne zaštite i dr. Projekt je zamišljen kao edukativni program stjecanja praktičnih znanja kod učenika Srednje medicinske škole što će im omogućiti brže zapošljavanje i integraciju u sustav zdravstvene zaštite. Cijeli program, odnosno suradnja Zavoda i Srednje medicinske škole, na temelju potreba i iskustava na terenu osmišljen je još prije pandemije COVID19 no zbog epidemioloških mjera, aktiviran je krajem 2023. i početkom 2024. godine te su usuglašene osnovne smjernice i stavovi oko njegovog provođenja.
U veljači je Zavod inicijalno predstavljen učenicima Srednje medicinske škole (5.godina) i ubrzo je napravljen raspored dolaska učenika i sudjelovanja na vježbama. Učenici se upoznaju s radom Zavoda kao ustanove i organizacijom pri čemu stječu nova znanja i vještine za rad u hitnoj medicinskoj službi, prate rad timova na terenu te imaju priliku dodatno sudjelovati u drugim edukacijama kao što je to bio tečaj MRMI u slavonskobrodskoj Općoj bolnici, nazočiti pregledima i reanimiranju pacijenata. Kako je istaknuo ravnatelj Zavoda Branko Godić, učenici na taj način uče na stvarnoj opremi i primjerima, testiraju svoje sposobnosti, dobivaju informacije iz prve ruke što je prilika za razvoj njihovih punih potencijala, posebice za zvanje medicinskih sestara i specijalista hitne te mogućnost ostvarivanja punih potencijala u široj zajednici.
U sklopu ovog programa Brodsko-posavska županija financirat će odlazak dvoje učenika, profesorice i ravnateljice na kongres Udruge poslodavaca i sudjelovanje na Okruglom stolu s temom “Razvoj ljudskih potencijala – kako povećati interes za rad u zdravstvu”.
Župan Marušić ovom je prigodom pohvalio kako i samu ideju tako i provedbu i učinke programa istaknuvši kako Brodsko-posavska županija kontinuirano ulaže napore u razvoj zdravstvene infrastrukture i usluge te istaknuo kako je najvažnije nastaviti ulagati u ljudske potencijale što je preduvjet svakog daljnjeg napretka.
Izvor: Brodsko posavska županija
Komentari
Prethodni članakOpćini Staro Petrovo Selo 30 tisuća eura za sanaciju ceste u Blažević Dolu
Sljedeći članakTrojica osumnjičena za krijumčarenje osoba